Statele Unite cheltuiesc 7,5 milioane de dolari pe zi pentru operatiunile militare din Irak contra jihadistilor.

Washingtonul a trimis 865 de militari in Irak pentru a-si proteja personalul si a consilia armata irakiana, dupa ce SI a lansat o ofensiva la 9 iunie.

Incepand din 8 august, Statele Unite au efectuat 110 atacuri aeriene asupra insurgentilor, in special in apropiere de barajul de la Mosul (nord), a anuntat vineri Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM) .Aceste operatiuni au costat de la jumatatea lui iunie "aproximativ 7,5 milioane de dolari pe zi", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Ele sunt finantate din bugetul dedicat interventiilor militare in strainatate, fiind vorba in special de Irak si Afganistan, a precizat Kirby.

Potrivit CENTCOM, avioanele de lupta au lansat in ultimele 24 de ore patru noi lovituri in apropierea barajului de la Mosul, distrugand patru vehicule armate ale SI. Intrebat despre eventuale atacuri pe teritoriul Siriei, a carei regiune de nord-est se afla sub controlul jihadistilor, contraamiralul Kirby a afirmat ca raspunsul fata de SI "nu poate fi numai militar".

Presedintele american, Barack Obama, a declarat joi ca Statele Unite inca nu au o strategie asupra unor eventuale atacuri in Siria.
Armata irakiana a efectuat vineri raiduri aeriene impotriva jihadistilor din cadrul SI care au incercuit orasul siit Amerli, in timp ce fortele de securitate terestre se pregateau sa lanseze un important asalt pentru a distruge sediul jihadistilor, au anuntat ofiteri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.