Israelul a anuntat un armistitiu "umanitar" de sapte ore, luni, in majoritatea teritoriului Fasiei Gaza in timp ce se confrunta cu un val de indignare dupa atacul asupra unei scoli ONU, soldat cu moartea a cel putin zece palestinieni. 

Atacul a avut loc in timp ce Israelul incepea sa se retraga unaliteral din Fasia Gaza, arata MEDIAFAX.

Intr-un comunicat al armatei difuzat in cea de-a 28-a zi a conflictului cu Hamas, Israelul a anuntat ca se abtine, luni, de la orice tir timp de sapte ore de "fereastra umanitara".

Incetarea focului va fi activa intre orele 07.00 si 14.00 GMT (10.00 si 17.00 ora Romaniei), cu exceptia partii situate la est de orasul Rafah, in sudul enclavei, "unde au loc in continuare confruntari si unde este mentinuta prezenta militara israeliana", precizeaza textul.

Duminica seara inca nu fusese stabilita responsabilitatea pentru atacul de la Rafah. Armata israeliana a declarat ca "a vizat trei teroristi ai Jihadului Islamic pe o motocicleta in apropierea unei scoli a UNRWA din Rafah", oras supus de vineri unui bombardament intensiv.

Intr-un comunicat publicat in primele ore ale zilei de luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca spre deosebire de militiile islamiste ale Hamas, care au tras in ultimele saptamani mii de rachete ce au vizat civili israelieni, Israelul nu vizeaza civili palestinieni.

Duminica, 71 de persoane au murit in sectorul Rafah, potrivit echipelor de salvare locale, iar alte sapte au fost ucise in cursul serii in nordul Fasiei Gaza.

Luni dimineata, inainte de intrarea in vigoare a armistitiului anuntat de Israel, zece palestinieni au fost ucisi in noi raiduri, potrivit serviciilor de interventie, ceea ce ridica bilantul la 1.822 de morti palestinieni in patru saptamani de conflict.

Dar atacul de duminica impotriva unei scoli administrate de agentia ONU pentru refugiati palestinieni (UNRWA), transformata in centru de primire pentru aproximativ 3.000 de refugiati, a provocat indignarea comunitatii internationale.

Citeste si:
Mutu anunta cele mai mari prime la Dinamo
Mutu anunta cele mai mari...

Aceasta este a treia oara in zece zile cand este lovita o scoala ONU. Circa 30 de palestinieni au fost ucisi deja in atacuri asupra unor scoli la Beit Hanoun la 24 iulie si la Jabaliya la 31 iulie.

"Este un scandal din punct de vedere moral si un act criminal", precum si o "noua incalcare flagranta a dreptului umanitar international", s-a indignat secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Statele Unite, principalul aliat al Israelului s-au declarat "consternate" de un "bombardament rusinos".

Ban si Washingtonul nu a desemnat in mod explicit Israelul ca responsabil pentru acest atac. Dar au subliniat ca armata israeliana era foarte bine informata in legatura cu localizarea refugiilor ONU.

Presedintele francez François Hollande a calificat drept "inadmisibila" bombardarea acestei scoli si a cerut ca responsabilii, pe care nu i-a desemnat, "sa raspunda pentru actiunile lor".

Citeste si:
Uite ce poti face pentru a veni in ajutorul celor din Aleppo, Siria
7 lucruri pe care le poti...

Un corespondent al AFP a relatat despre scene de haos, echipele de salvare straduindu-se in limitele posibilitatilor sa evacueze ranitii, in mijlocul parintilor care isi purtau pe brate copii.

Fotografiile realizate de AFP la morga, imaginile cu bebelusi morti sau rude plangand cei noua membri ai familiei al-Ghul decimati de un atac asupra casei lor ilustreaza soarta pe care o are de vineri populatia din Rafah.

Palestinienii ii acuza pe israelieni care, la randul lor, acuza Hamas ca se serveste de civili ca de scuturi umane si de spitale si scoli pentru a lansa rachete inspre Israel.

Dar nici chiar acest lucru "nu justifica raidurile care pun in pericol atatea vieti ale unor civili nevinovati", a declarat Departamentul american de Stat.

Potrivit unor surse medicale, razboiul a provocat moartea a peste 1.820 de palestinieni si a 64 de militari si trei civili israelieni.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

"Aceasta nebunie trebuie sa inceteze", a declarat secretarul general al ONU, in timp ce apelurile la incetarea focului din partea comunitatii internationale, pana acum neputincioasa, sunt din ce in ce mai presante.

Israelul isi continua totusi operatiunea "Limita de protectie", declansata la 8 iulie pentru a incerca sa puna capat tirurilor cu rachete si sa distruga tunelurile ce permit Hamasului sa intervina pe teritoriul israelian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.