Petro Porosenko intr-o adresare catre comunitatea internationala, ca insurgentii separatisti au "ucis printr-o lovitura" aproape 300 de persoane.

"Razboiul a depasit astazi frontierele Ucrainei. Consecintele acestui razboi sunt suportate de intreaga lume. Tragedia care a avut loc joi seara in cerul din estul Ucrainei socheaza", afirma Porosenko, citat de MEDIAFAX.

"Astazi, teroristii au ucis printr-o lovitura aproximativ 300 de persoane, printre care femei, copii, cetateni ai altor state", a adaugat el, calificandu-i drept "teroristi" pe insurgentii prorusi.

"Ei (insurgentii) au doborat un avion de pasageri pasnic al companiei Malaysia Airlines, acesta aflandu-se la altitudinea de 10.100 de metri", a afirmat presedintele ucrainean.

Porosenko a transmis "in numele Ucrainei" condoleante familiilor victimelor.

De asemenea, el a mentionat convorbirile telefonice ale separatistilor interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU).

"Vreau sa va comunic ca unul dintre liderii insurgentilor s-a laudat intr-o convorbire cu tutorele sau rus, ofiterul serviciilor ruse de informatii Vasili Gheranin, ca rebelii au doborat avionul malaysian", a afirmat Porosenko.

"Am cerut Guvernului Ucrainei sa infiinteze o comisie speciala, insarcinata cu investigarea acestei catastrofe. Ancheta va fi efectuata in colaborare cu reprezentanti ai Olandei, Malaysiei si Statelor Unite", potrivit presedintelui ucrainean.

El a adaugat ca a discutat la telefon cu presedintele american Barack Obama si cu premierii din Malaysia si Olanda.

"Teroristii au anuntat deja ca vor sa distruga probele si sa transporte cutiile negre la Moscova", a declarat Porosenko, adaugand ca "terorismul nu este o problema locala, ci una globala".

Citeste si:
Alegeri prezidentiale Ucraina: Actorul Zelenski l-a invins...
Alegeri prezidentiale...

"Ucraina este atacata dinspre teritoriul statului vecin. Razboiul hibrid poarta semne ale unei agresiuni externe, dar trebuie sa stim ca in ultimele saptamani teritoriul controlat de teroristi s-a miscorat de doua ori", a afirmat el.

Potrivit lui Porosenko, "astazi fiecare cetatean ucraiean lupta pentru independenta, suveranitate si integritate teritoriala".

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur s-a prabusit joi in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi, provocand moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat ca avionul malaysian a fost doborat de o racheta sol-aer, dar originea acesteia ramane nesigura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.