Eurofobul britanic Nigel Farange a anuntat miercuri formarea unui grup in Parlamentul European (PE) in urma alierii unei disidente din Frontul National (FN).

"Sunt foarte mandru ca am format acest grup cu alti deputati si ne-am angajat sa fim vocea poporului", a anuntat seful Ukip intr-un comunicat publicat la Bruxelles, citat de MEDIAFAX.

"Vom fi in avangarda pentru restabilirea libertatii, democratiei nationale si prosperitatii in Europa", a adaugat el.

Grupul EFD (Europa, Libertate, Democratie) va numara 48 de deputati, printre care si o disidenta din FN, Joëlle Bergeron, aleasa in Franta pe listele partidului FN, condus de Marine Le Pen.

Cei 48 de europarlamentari ai EFD provin din sapte tari, numarul minim necesar pentru formarea unui grup politic in PE. EFD este alcatuit in marte parte din deputati Ukip (24) si membri ai Miscarii italiene Cinci Stele (17) a lui Beppe Grillo.

- O lovitura pentru Marine Le Pen

Formarea acestui grup constituie o lovitura grea pentru presedinta FN Marine Le Pen, care depune eforturi in vederea formarii unui grup in PE.

Formarea unui grup le-ar permite euroscepticilor sa adopte pozitii in legatura cu cele mai importante teme dezbatute in plenul PE si sa pretinda presedintia uneia dintre cele 22 de comisii ale Legislativului european.

In plus, infiintarea unui grup ofera si siguranta acordarii subventiilor, cuprinse intre 20 si 30 de milioane de euro pentru cei cinci ani de mandat in PE.

Le Pen si Farange, ambii ostili UE, au reusit sa-si conduca partidele spre victorii in alegerile europene in tarile lor. Cei doi lideri au refuzat sa formeze un grup comun. In Parlamentul in exercitiu, Farage conducea deja EFD, in timp ce Le Pen nu figura printre europarlamentarii inscrisi in vreun grup.

Presedinta FN poate conta pe aproximativ 40 de alesi (intre care 23 FN), dar ii lipsesc doua tari pentru formarea unui grup al sau. Ea este asigurata de sustinerea Partidului pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, Partidul Libertatii (FPÖ, austriac), Liga Nordului (italiana) si Vlaams Belang (Belgia).

Citeste si:
Tiberiu Szasz, jurnalist Metropola TV, gazda unei ediții speciale...
Tiberiu Szasz, jurnalist...

Ea a angajat negocieri cu partidul eurofob polonez Congresul Noii Drepte (KNP), dar aliatii din PVV sunt reticenti in privinta coabitarii cu un partid deschis eurofob.

Curtat de FN, partidul lituanian Ordine si Justitie (TT) a ales in cele din urma sa ramana in grupul lui Nigel Farage.

Pe de alta parte, eforturile Frontului National in vederea castigarii aliatilor au fost afectate de recentele declaratii controversate facute de Jean-Marine Le Pen, presedintele de onoare al partidului.

Acesta a afirmat, intr-o discutie referitoare la vedetele din Franta ostile formatiunii, printre care Patrick Bruel si Yannick Noah, ca "vor face parte dintr-un lot". In replica, Marine Le Pen a afirmat ca declaratia tatalui sau este "o greseala politica".

De altfel, Frontul National a pierdut deja posibili aliati in cadrul Parlamentului European din cauza imaginii de partid antisemit. Partidul Popular din Danemarca si formatiunea populista Adevaratii finlandezi au respins o alianta cu Frontul National si s-au alaturat grupului eurosceptic al conservatorilor britanici (ECR).

Citeste si:
Social democrații se reunesc în Consiliul Politic Național în...
Social democrații se reunesc...

Aliati traditionali ai Frontului National, democratii suedezi s-au delimitat, la randul lor, de partidul extremist francez. "Nu ne vom alatura acestui grup", a asigurat Martin Kinnunen, purtatorul de cuvant al democratilor suedezi, care s-au alaturat grupului lui Nigel Farage.

Termenul stabilit pentru constituirea grupurilor expira la 23 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.