O divergenta pe tema Ucrainei a aparut, joi, in cadrul conferintei Globsec de la Bratislava, intre premierul polonez Donald Tusk si omologul sau ungar Viktor Orban, relateaza Le Monde, in editia electronica.

Cu cateva zile inainte, Viktor Orban a sugerat ca cei 200.000 de ungari care locuiesc in Ucraina ar putea pretinde autonomie. Donald Tusk a calificat aceste declaratii drept deplasate si deranjante".

La Bratislava, Orban s-a multumit sa reclame respectarea drepturilor minoritatilor. "Maghiarii care traiesc in Ucraina vor defini ei insisi ce institutii democratice vor", a declarat el. Potrivit lui Orban, nu exista "garantii ca va fi un guvern democratic" la Kiev, in pofida alegerilor prezidentiale din 25 mai. Potrivit lui, "nu avem doar o problema rusa, ci si o problema ucraineana".

Donald Tusk a ridicat tonul ca raspuns. "Problema nu este nationalismul ucrainean, ci politica agresiva rusa", a subliniat el. "As fi foarte prudent in fata unor astfel de declaratii care, constient sau nu, alimenteaza propaganda rusa". Liderul polonez a avertizat impotriva "ipocriziei" care ameninta europenii. "Vedem ca sursa crizei este politica agresiva a Rusiei in aceasta parte a lumii, nu numai in Ucraina, ci si in Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud; si totusi se prefera sa se vorbeasca despre probleme ale Ucrainei, ca si cum ea ar fi responsabila de criza, nu Rusia", a adaugat el.

Tusk vrea o prezenta "mult mai semnificativa" a NATO in Europa si in particular in tarile frontaliere, tinta unei potentiale ingerinte ruse. Orban a avertizat asupra "enormei lovituri aduse competitivitatii europene" daca se abandoneaza ideea unei cooperari cu Rusia. In timp ce Tusk vorbeste despre "cumparari grupate" ale UE in materie energetica, Orban a calificat drept "eroare istorica" abandonarea proiectului de gazoduct Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si de care ar fi profitat Europa Centrala. El a justificat in acest fel angajamentul Ungariei in proiectul rus South Stream.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.