Autoritatile sanitare americane au anuntat luni un al doilea caz de contaminare cu coronavirusul MERS (sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu) in Statele Unite, in urma unei calatorii in Arabia Saudita.

Pacientul este spitalizat din 8 mai intr-un spital din Orlando, Florida, iar starea sa "este satisfacatoare", a anuntat Anne Schuchat, directorul Centrului federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).

Ea a adaugat ca pacientul s-a simtit rau in avionul cu care revenea din Arabia Saudita spre Londra. Din precautie, CDC incearca sa ia legatura cu cei 500 de pasageri care au calatorit in aceleasi avioane cu persoane infectata, pentru a stabilit daca vreunul prezinta simptomele, subliniind insa ca este putin probabil ca boala sa se fi transmis in timpul calatoriei.

Reprezentantii CDC au reamintit ca virsul MERS se transmite cu dificultate de la o persoana la alta.

Statele Unite au anuntat la 2 mai primul caz de contaminare cu MERS, un barbat care s-a imbolnavit la intoarcea din Arabia Saudita. Spitalizat in Indiana, el a fost vindecat si a fost externat la 10 mai.

Pe de alta parte, Iordania a anuntat luni cel de-al cincilea deces provocat de coronavirsul MERS. Cea mai afectata tara este Arabia Saudita, cu 142 de decese si 483 de cazuri de infectie, de la aparitia acestei boli, in septembrie 2012.

Potrivit CDC, la nivel mondial, cel mai recent bilant arata 538 de cazuri de infectie, dintre care 145 de decese, cel mai mare numar in Arbia Saudita, cea mai afectata tara.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a convocat pentru marti o reuniune de urgenta pe aceasta tema. "Cresterea numarului de cazuri in numeroase tari ridica semne de intrebare", a declarat vineri un purtator de cuvant al OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.