Barack Obama a introdus o lege care ii priveaza de viza pentru SUA pe ambasadorii la ONU considerati drept o amenintare pentru Statele Unite sau implicati in "activitati teroriste", un text care il vizeaza pe trimisul iranian la Natiunile Unite.

Barack Obama a subliniat vineri, intr-un comunicat, ca aceasta lege reprezinta mai mult o "recomandare" si nu intra in contradictie cu puterea discretionara a presedintelui de a accepta sau nu cererea de acreditare a unui ambasador.

Legea adoptata de Congresul american, la 10 aprilie, interzice intrarea pe teritoriul american a "oricarui reprezentant al Natiunilor Unite care constituie o amenintare pentru securitatea nationala sau a participat la activitati teroriste vizand Statele Unite sau aliatii lor".

"Actele de spionaj sau de terorism impotriva Statelor Unite sau aliatilor nostri sunt, fara indoiala, de o gravitate extrema", a declarat presedintele american dupa promulgarea legii, citat de MEDIAFAX.

Statele Unite refuza sa acorde viza diplomatului Hamid Aboutalebi, contestant numirea lui in functia de ambasador al Iranului la Natiunile Unite, din cauza presupusului rol al acestuia in luarea de ostatici de la ambasada americana din Teheran, in anul 1979.

Washingtonul afirma ca Hamid Aboutalebi a facut parte din grupul de studenti musulmani care au luat ostatici 52 de americani, 444 de zile, in sediul ambasadei SUA din Teheran, incepand din 1979.

Hamid Aboutalebi sustine ca nu a facut parte din grupul care a organizat luarea de ostatici din anul 1979, explicand ca el a fost chemat ulterior pentru a fi translator in negocieri.

Din cauza refuzului Statelor Unite de a-i se acorda viza, Aboutalebi nu va putea ajunge la New York, unde este sediul ONU, a comunicat Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.