NATO a condamnat alipirea "ilegala" a Crimeei la Rusia si a indemnat Moscova si Kievul la "retinere", dupa moartea unui militar ucrainean.

"Rusia a ignorat toate apelurile de a se intoarce la respectarea dreptului international si continua sa coboare pe o cale periculoasa", a deplans Rasmussen, secretarul general NATO,citat intr-un comunicat.

"Nimic nu poate justifica prelungirea unei astfel de politici, care nu poate decat sa sporeasca izolarea internationala a Rusiei", a adaugat el.

"Anexarea Crimeii este ilegala si nelegitima si (statele) aliate (din cadrul) NATO nu o vor recunoaste", a avertizat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, declarandu-se "profund ingrijorat" in legatura cu moartea unui militar ucrainean in urma unui atac armat la o unitate militara din Simferopol, capitala Crimeei.

"Este urgent ca toate partile sa dea dovada de retinere si sa ia toate masurile posibile pentru a evita o continuare a escaladarii", a subliniat Rasmussen.

Un atac armat a avut loc marti, la Simferopol, soldandu-se cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al "fortelor de autoaparare" proruse, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei locale, citata de agentia de presa Interfax-Ukraine.

Crimeea a fost alipita, marti, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin si autoritatile separatiste din peninsula ucraineana.

Chiar daca acest document a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special. Data acestei ratificari, o simpla formalitate, nu a fost precizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.