Parlamentul din Rusia pregateste o lege prin care doreste sa nationalizeze toate filmele si serialele TV produse in epoca sovietica, care vor deveni disponibile, gratuit, pe internet.

Potrivit noului proiect de lege, analizat in prezent de Parlamentul rus, toate lungmetrajele, documentarele, filmele de animatie si serialele TV realizate in acea epoca vor intra in domeniul public si folosirea lor nu va mai necesita achitarea unor taxe si redevente, informeaza The Hollywood Reporter.

Drepturile de autor asupra productiilor cinematografice din era sovietica, finantate de la bugetul de stat, sunt detinute in prezent de companii private, insa acest fapt "incalca balanta legitima dintre interesele statului, afacerile private si societatea civila", se afirma in nota explicativa care insoteste acest proiect de lege.

"Consideram ca toate filmele produse in era sovietica si care au fost finantate de la guvern trebuie sa fie disponibile in mod gratuit pe internet", a spus Alexei Kazakov, directorul comisiei pentru democratie electronica din Duma de stat a Rusiei, camera inferioara a Parlamentului rus, citat de cotidianul Izvestia.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, au existat mai multe batalii in justitie care au vizat arhivele de filme din epoca sovietica. Pe atunci, studiourile cinematografice erau si producatoare si detinatoare ale drepturilor aferente, insa, dupa prabusirea sistemului comunist, unele dintre acestea nu au reusit sa isi pastreze drepturile asupra arhivelor proprii.

Studiourile Lenfilm din Sankt Petersburg lupta in aceasta perioada in justitie pentru a-si recupera arhivele de film, care ar putea sa ii aduca venituri considerabile. Totusi, daca noul proiect legislativ va fi adoptat, studiourile nu vor putea sa mai obtina niciun venit de pe urma arhivelor cu filmele lor produse in epoca sovietica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.