Statele Unite au avertizat vineri China impotriva unei tentative de a instaura in Marea Chinei de Est o noua "zona de identificare aeriana", care ar include insulele disputate de Vietnam.

Washingtonul detine informatii "neconfirmate, potrivit carora China se pregateste sa instaureze" o noua zona de identificare aeriana (ZAI), a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

O astfel de initiativa ar fi calificata drept "actiune provocatoare si unilaterala, care ar duce la cresterea tensiunilor si ar compromite grav angajamentul Chinei de a solutiona pe cale diplomatica divergentele geopolitice din regiune", a apreciat Harf.

Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat ca oficiali chinezi din domeniul Apararii au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel, scrie MEDIAFAX.

Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se afla sub controlul Beijingului, insa este revendicat de Hanoi.

China a instaurat in mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o "zona de identificare a apararii aeriene" asupra unei parti din Marea Chinei de Est. Acest spatiu inglobeaza Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Decizia Chinei a declansat o adevarata furtuna diplomatica in randul anumitor vecini ai sai. Washingtonul, Tokyo si Seulul au trimis pe rand avioane militare in zona controversata, transmitand astfel mesajul ca refuza sa o accepte.

"Noi am spus clar ca partile trebuie sa se abtina de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizeaza teritoriilor disputate", a subliniat Harf.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.