Statele Unite intentioneaza sa mentina 10.000 de militari in Afganistan pentru o perioada de doi ani dupa incheierea misiunii de lupta a NATO la sfarsitul lui 2014, au anuntat miercuri Wall Street Journal si New York Times.

Aceasta propunere, prezentata la Casa Alba saptamana trecuta de comandantul fortelor internationale in Afganistan, generalul Joseph Dunford, este in prezent analizata, potrivit celor doua publicatii americane.

Punerea sa in aplicare va fi conditionata de semnarea rapida de catre presedintele afgan Hamid Karzai a acordului bilateral de securitate (BSA) dintre cele doua tari, care defineste prezenta militara straina in Afganistan dupa 2014, scrie MEDIAFAX.

O adevarata surpriza este durata de timp luata in calcul pentru desfasurarea misiunii, si anume de doi ani, desi BSA este valabil "pana la sfarsitul lui 2024". Presedintele Barack Obama a evocat in trecut o prezenta americana "durabila" in Afganistan.

"Aceasta noua abordare este menita sa ofere timp armatei americane pentru a antrena si consilia armata afgana, permitandu-i totodata lui Barack Obama sa-si incheie mandatul afirmand ca a pus capat celui mai lung razboi din istoria Americii", care a inceput in 2001, explica Wall Street Journal.

Succesorul lui Barack Obama va fi ales in noiembrie 2016 si isi va prelua functiile in ianuarie 2017. Celor 10.000 de militari americani li se vor alatura alti 2.000-3.000 de militari din alte tari NATO, spera Washington, potrivit Wall Street Journal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.