Vaticanul a dezvaluit, sambata, ca a caterisit aproximativ 400 de preoti in timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, in urma multiplicarii denunturilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului.

"In 2012 au fost aproximativ 100, iar alti 300 au fost in 2011", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

Dar reteaua de supravietuitori dintre persoanele care au cazut victime violentelor comise de preoti (SNAP) considera aceste masuri disciplinare insuficiente.

"Papa trebuie sa inceapa sa cateriseasca si preoti care acopera infractiunile sexuale, si nu doar pe cei care le comit", a declarat SNAP intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

La inceputul anilor 2000, in Irlanda si in Statele Unite, infractiuni comis impotriva a mii de copii de catre preoti, in special in anii '60, '70 si '80, au inceput sa iasa la suprafata. Clericii de rang inalt au fost acuzati ca i-au protejat pe cei vinovati mutandu-i, pentru a pastra buna reputatie a institutiei.

Benedict al XVI-lea, acum papa emerit dupa ce a demisionat anul trecut, a cerut toleranta zero fata de preotii pedofili. Vaticanul a recunoscut ca a primit de la diocezele locale mii de rapoarte de abuzuri.

Urmaririle interne sunt de resortul Congregatiei pentru doctrina credintei, dar lucrarile nu sunt in general publice.

Vaticanul a fost somat, joi, pentru prima data, sa ofere explicatii in fata ONU in legatura cu masurile luate pentru a lupta impotriva pedofiliei, in timp ce Papa Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, si-a exprimat "rusinea" in legatura cu scandalurile din Biserica.

Dar asociatiile victimelor afirma ca Vaticanului ii lipseste transparenta si nu face destul pentru a denunta abuzurile in fata justitiei civile.

In opinia SNAP, liderii catolici ar trebui sa se asigure ca preotii care comit agresiuni sexuale sunt urmariti penal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.