Grupari jihadiste din Libia, Maroc, Tunisia si Egipt s-au intalnit cu reprezentanti Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si ai Frontului sirian Al-Nusra, in septembrie, la Benghazi, in estul Libiei, potrivit editiei de duminica a ziarului german Welt am Sonntag.

”Conferinta” ar fi durat trei zile si s-ar fi desfasurat intr-un fief al organizatiei salafiste libiene Ansar Asharia, precizeaza Welt am Sonntag, fara sa citeze surse.

Intre cei care au luat cuvantul s-a aflat Abou Iyadh, liderul organizatiei tunisiene Ansar Asharia, independenta fata de structura libiana, desi poarta acelasi nume, cautat in legatura cu atacul comis impotriva ambasadei americane la Tunis in septembrie 2012, mai scrie duminicalul, scrie MEDIAFAX.

Welt am Sonntag povesteste ca Abou Iyadh a venit sa ceara ajutor celorlalte grupari salafiste, in ipoteza in care conflictul cu Guvernul tunisian degenereaza.

Abou "Iyadh ar fi cerut in cursul reuniunii sa nu mai trimita tunisieni in Siria, pentru ca are nevoie urgenta de combatanti alaturi de el”, afirma publicatia.

Aceasta solicitare a liderului gruparii tunisiene ar fi fost primita prost de catre Frontul Al-Nusra, pentru care ”afluxul de combatanti straini trimisi in Siria cu miile, din Libia, de peste un an”, este capital, se arata in articol.

S-ar fi ajuns totusi la un compromis, potrivit caruia jihadistii tunisieni ar fi fost autorizati sa se intoarca acasa sa lupte, insa, in schimb, Frontul Al-Nusra ar fi obtinut garantii ca toti ceilalti combatanti care vor merge in Siria vor fi plasati sub comanda sa, ci nu a Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL), o alta grupare din cadrul Al-Qaida, aflata in concurenta cu Frontul Al-Nusra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.