Un istoric american explica faptul ca sarbatoarea curcanului este o fabricatie a manualelor de istorie romantice.

"Cum ai putea numi povestea primei Cine a Recunostintei, cea unde Pelerinii si Indienii s-au asezat la aceeasi masa si au servit o cina cu carne de curcan impreuna? O minciuna gogonata", a declarat James W. Loewen, autorul cartii "Lies My Teacher Told Me: Everything Your American History Textbook Got Wrong".

Ziua Recunostintei a fost stabilita oficiala in 1637 de catre Guvernatorul Winthrop al coloniei Massachussets, la 16 ani dupa ce "prima cina de Ziua Recunostintei" a avut loc. In cadrul acestui eveniment slavit astazi ar fi avut loc o cina intre pelerini si amerindienii din triburile Wampanoag, Pequot si Narrangansett.

Cu cateva zile inainte de aceasta cina oficiala la care amerindienii nici macar nu fusesera invitati, Plymouth fusese inconjurat de un zid de aproximativ 5,5 metri inaltime. Scopul zidului? Sa tina amerindienii la distanta.

Mai mult, colonistii britanici nu aveau nicio jena sa jefuiasca si sa prade satele populatiei bastinase. Din pacate astfel de activitati erau necesare pentru a putea supravietui unei ierni pentru care nu erau pregatiti. Britanicii au pradat satele, inclusiv mormintele, si le-au confiscat bastinasilor plantatiile de porumb.

Conform cartii lui Loewen, in momentul in care Pelerinii din legenda au aterizat la New Plymouth (pe atunci numit Patuxet, fiind vorba de un sat al indienilor), populatiile indigene din America de Nord deja sufereau de pe urma molimilor aduse de primii europeni.

"Sarbatoarea a ajuns sa fie o parte inerenta a culturii noastre. Este un mit menit sa imbrace frumos originile culturii noaster si sa ne faca sa ne simtitm mandri ca facem parte dintr-o mare natiune"
, comenteaza Tommi Avicoli Mecca pentru salon.com.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.