Japonia si Turcia vor dezvolta impreuna, prin intermediul intreprinderilor din industria grea, echipamente si tehnologii de aparare, a anuntat in editia de marti cotidianul economic japonez Nikkei.

Potrivit cotidianului, grupul nipon Mitsubishi Heavy Industries (MHI) a inceput sa studieze infiintarea in Turcia a unei intreprinderi comune cu un partener local, care ar urma sa-i fie propus de Guvernul turc, cu scopul de a dezvolta si produce un motor de tanc.

Cooperarea tehnica in domeniul militar cu Japonia era foarte dificila pana recent din cauza legilor japoneze restrictive, dar constrangerile au fost relaxate in 2011 sub precedentul Guvern de centru-stanga.

Alte cooperari, cu Marea Britanie si Franta, s-ar putea incheia, pe langa cele existente cu aliatul american.

Ideea unei dezvoltari in comun a acestui motor de tanc cu Turcia a aparut in urma unor discutii intre premierul de dreapta japonez, Shinzo Abe, si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, care au avut loc in mai, in timpul unei vizite in regiune a sefului Guvernului nipon.

Daca proiectul unei intreprinderi comune pentru dezvoltarea de echipamente militare va fi realizat, va fi vorba despre o premiera in acest sens.
Cu toate acestea, Japonia ar avea temeri in ceea ce priveste riscul de scurgeri tehnologice catre alte tari, printre care China, cu care intretine relatii tensionate, scrie MEDIAFAX.

Turcia s-a angajat sa implementeze un sistem strict de protectie, iar cele doua tari urmeaza sa definitiveze pana la sfarsitul anului un acord foarte minutios pe aceasta tema.

Japonia si Turcia intretin relatii bune, in special economice, iar un eventual parteneriat in domeniul apararii are sanse mici sa nemultumeasca Statele Unite, apreciaza Guvernul japonez, potrivit Nikkei.

Datorita faptului ca premierul Abe promoveaza o diplomatie foarte activa, mai multe tari s-au aratat interesate de o cooperare tehnologica militara cu Japonia, subliniaza un oficial din cadrul Ministerului Apararii de la Tokyo, citat de cotidian.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.