Fortele japoneze au transferat doua rachete fara incarcatura pe o insula din Pacificul de Sud a arhipelagului nipon, in cadrul unui important exercitiu militar care irita clar Beijingul.

Potrivit unor oficiali, aceste rachete au ajuns miercuri pe aceasta insula strategica, Miyako, situata la 300 de kilometri sud de insula cea mai importanta, Okinawa (sudul Japoniei). Aceste arme au fost debarcate de fortele de autoaparare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) cu un sistem de lansare de rachete antinava de suprafata.

"Aceasta este prima data cand astfel de armament este debarcat pe aceasta insula indepartata", a declarat joi un purtator de cuvant al Statului Major japonez, potrivit caruia aceste rachete sunt inoperabile pentru moment.

In perioada 1-18 noiembrie, 34.000 de persoane, distrugatoare si avioane de vanatoare participa la aceste manevre, care includ si manevre de debarcare pe atolul nelocuit Okidaitojima, situat la 400 de kilometri sud-est de principala insula Okinawa.

Oficial, aceste manevre urmaresc "sa mentina si sa amelioreze capacitatile operationale ale Fortelor de autoaparare" in caz de atac armat, in special intr-un moment in care Tokyo si alte tari din regiune se ingrijoreaza in legatura cu cresterea puterii militare si ambitiilor maritime ale Chinei.

Japonia lucreaza, astfel, la crearea unei unitati amfibie speciala destinata apararii sau recuceririi unor insule mici. Japonia a organizat deja astfel de manevre in 2011, dar intr-un context mai putin tensionat cu Beijingul decat in prezent, scrie MEDIAFAX.

De peste un an, relatiile sino-japoneze sunt la cel mai scazut nivel din cauza unui conflict teritorial in Marea Chinei de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.