Cel mai influent politician din Tadjikistan, presedintele Emomali Rahmon, a fost reales, deloc surprinzator, cu peste 80% dintre sufragii, potrivit rezultatelor anuntate in aceasta fosta republica sovietica joi, a doua zi dupa desfasurarea unui scrutin in lipsa unei opozitii reale.

"Candidatul Emomali Rahmon a adunat 83,6% dintre sufragii", a declarat presedintele Comisiei Electorale, Sermuhamad Sohien, in cadrul unei conferinte de presa, la Dusanbe, capitala Tadjikistanului. Rata de participare la vot a fost de 86,6%, a adaugat el.

Presedintele in exercitiu, aflat la putere incepand din 1992, a fost reales pentru un al patrulea mandat de sapte ani, depasind scorul pe care l-a inregistrat in precedentul scrutin, din 2006, cand a obtinut 79,3% dintre voturi, cu o rata de participare de peste 90%.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a emis rezerve fata de acest scrutin, la care au lipsit principalele formatiuni de opozitie, scrie MEDIAFAX.

Ceilalti cinci candidati inscrisi in cursa prezidentiala erau putin cunoscuti si considerati, de catre observatori, ca destinati sa ofere scrutinului o aparenta de pluralism. Niciunul nu a obtinut mai mult de 5% dintre sufragii.

Primul dintre ei a terminat comunistul Ismoil Talbakov, care a obtinut 5% dintre voturi.

Presedintele Partidului Democratic, Saidjafar Ismonov, a terminat pe ultimul loc, obtinand 1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.