Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, ii acuza pe liderii republicani ca se folosesc de riscul intrarii tarii in incapacitate de plata pentru a obtine avantaje in negocierile pe tema bugetului, in contextul in care agentiile guvernamentale din SUA sunt blocate de opt zile.

"Democratii din Camera Reprezentantilor si din Senat au negociat si sunt dispusi sa continue discutiile pentru depasirea diferentelor pe tema bugetului, dar republicanii au o strategie de tipul «totul sau nimic»", a spus Obama intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba.

"Nu putem transforma santajul intr-o caracteristica a democratiei noastre. Democratia nu functioneaza astfel. Iar acest lucru nu este valabil doar in cazul meu, ci si in cazul succesorilor mei", a insistat presedintele.

"Eu sunt dispus in continuare sa negociez pe orice tema, dar liderii republicani trebuie sa ridice plafonul de indatorare fara conditii", a continuat Obama, subliniind ca i-a transmis presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, ca nu va purta negocieri decat dupa ce va fi eliminat riscul privind intrarea tarii in incapacitatea de plata.

"Le spun republicanilor: renuntati la amenintarile privind economia si votati bugetul!", a adaugat presedintele Statelor Unite, in contextul in care agentiile guvernamentale federale sunt blocate de opt zile din cauza lipsei bugetului pentru anul 2013-2014, situatie generata de disensiunile dintre democrati si republicani, in special pe tema planului prezidential de reformare a sistemului asigurarilor medicale.

"O intrare a Statelor Unite in incapacitate de plata ar fi mai grava decat blocarea partiala a institutiilor federale. Oricum, blocajul bugetar afecteaza imaginea Statelor Unite in lume", a atras atentia Obama, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.