Aproape jumatate dintre rusi (46%) nu exclud riscul aparitiei unui nou Razboi Rece intre tara lor si Statele Unite, anunta un sondaj efectuat in septembrie de institutul Vtiom, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

n urma cu patru ani, doar 37% dintre rusi evocau o astfel de posibilitate, anunta studiul, adaugand ca, in prezent, 45% dintre bloggerii rusi considera ca cele doua tari sunt implicate, deja, intr-un razboi rece.

Majoritatea utilizatorilor de retele de socializare (75%) ii considera pe oamenii politici americani responsabili de deteriorarea relatiilor intre Moscova si Washington, in timp ce doar 11% dintre ei acuza autoritatile ruse.

Invitati sa identifice principalul obstacol in relatiile ruso-americane, 9% dintre persoanele intervievate au evocat decizia de a acorda azil provizoriu fostului agent al CIA, Edward Snowden, potrivit en.ria.ru. In schimb, 6% dintre rusi considera ca relatiile bilaterale sunt afectate de lupte pentru influenta. Tot 6% considera ca marul discordiei il reprezinta situatia din Orientul Mijlociu. Denuclearizarea este citata doar de 3% dintre participantii la sondaj, fata de 9% in 2009, scrie mediafax.

In opinia a 12% dintre rusi, lupta impotriva terorismului international este principala axa de cooperare intre cele doua state, in timp ce 10% evoca prevenirea conflictelor internationale. Parteneriatul in materie de reducere a arsenalelor nucleare a fost mentionat de 4% dintre respondenti. Persoanele intervievate au citat totodata parteneriatul economic (5%), schimburile culturale si stiintifice (4%) si cooperarea spatiala (2%).

Sondajul Vtiom a fost efectuat pe un esantion de 1.600 de persoane, in perioada 24-25 august 2013, in 130 de localitati. Marja de eroare nu depaseste 3,4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.