Congresul american a lansat joi reformarea legilor privind supravegherea electronica, un proces declansat de scurgeri de informatii provenind de la Edward Snowden, in pofida asigurarilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective.

In cursul unei audieri a Directorului National al Serviciilor americane de Informatii (DNI) James Clapper si directorului Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, presedinta Comisiei pentru Informatii din cadrul Senatului Dianne Feinstein a sugerat propuneri concrete de reformare a imensului aparat de supraveghere american.

Acest proiect bipartit, care va fi dezbatut saptamana viitoare in Comie, vizeaza sa impuna "limite" programelor de supraveghere, "pastrand" totodata eficienta acestora. In centrul atentiei se afla programul de colectare sistematica a "metadatelor" tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvaluit in iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden.

Numerele de telefon, orele si durata apelurilor efectuate prin operatori americani - dar nu si continutul conversatiilor - sunt stocate intr-o baza de date NSA, o uriata "claie de fan", careia Agentia ii apara utilitatea in vederea detectarii unor eventuale "ace" care au legatura cu amenintari teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane pot accede la aceste date, scrie MEDIAFAX.

Insa numerosi congresmeni critica interpretarea data de FBI si NSA articolului 215 din "Patriot Act", o lege adoptata in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. In opinia lor, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor incalca al Patrulea Amendament al Constitutiei, care ii protejeaza pe toti cetatenii americani impotriva unor verificari excesive.

"Americanii care nu au legatura cu terorismul sau spionajul nu ar trebui sa se teama ca NSA le «aspira» toate informatiile personale", a subliniat senatorul Mark Udall.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.