Islamisti shebab au atacat marti coloana oficiala a presedintelui somalez Hassan Sheikh Mohamud, in apropiere de orasul portuar Merka, la 100 de kilometri sud de Mogadishu, a afirmat pentru AFP un purtator de cuvant al insurgentilor.

Luptele cu escorta prezidentiala continua, a precizat un purtator de cuvant al islamistilor somalezi shebab, Abdulaziz Abu Musab, care a anuntat ca doua vehicule au fost distruse de lansatoare de grenade. El nu a precizat daca s-au inregistrat victime.

"Am creat o ambuscada impotriva coloanei oficiale care il insoteste pe presedintele «autoproclamat» al Somaliei", a declarat Abulaziz Abu Musab, contactat telefonic, cu privire la seful statului somalez, ales la inceputul lui septembrie 2012 de un Parlament format din liderii traditionali.

Potrivit MEDIAFAX, coloana oficiala a fost atacata in apropierea localitatii Bufow, lana Merka, un fost fief al islamistilor shebab preluat sub control, la sfarsitul lui august 2012, de catre trupele Fortei Uniunii Africane in Somalia (AMISOM).

"Supraveghem toate miscarile sale", a afirmat purtatorul de cuvant, referindu-se la presedintele somalez.

In pofida atacului, presedintele somalez a sosit nevatamat, marti, la Merka, a anuntat Radio-Mogadishu.

O sursa diplomatica de la Mogadishu, citand un membru al anturajului prezidential, a confirmat pentru AFP informatia potrivit careia coloana oficiala a fost vizata de o ambuscada, pe drumul care asigura legatura intre Mogadishu si Merka, insa atat presedintele somalez, cat si cei care il insoteau au scapat nevatamati.

In afara capitalei, seful statului somalez calatoreste de obicei sub protectia militarilor din cadrul AMISOM.

Contactata de AFP, AMISOM a anuntat ca nu dispune de "detalii clare", fiind in curs de verificare a situatiei.

Alegerea lui Hassan Sheikh Mohamud a fost prezentata ca inceputul reconstruirii unui stat central, care lipseste in Somalia din momentul inlaturarii lui Siad Barre de la putere, in 1991. De atunci, Somalia a fost cuprinsa de haos, situatie in care se afla si in prezent.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Alungati din Mogadishu, in august 2011, de AMISOM, islamistii shebab au incercat o serie de atacuri militare, care, dimpotriva, i-au obligat sa abandoneze majoritatea bastioanelor din centrul si sudul Somaliei. Insa ei controleaza numeroase zone rurale si continua sa reprezinte o amenintare serioasa pentru Guvernul central, care isi stabileste cu dificultate autoritatea in afara capitalei Mogadishu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.