Toate stocurile neozeelandeze de lapte praf susceptibile ca ar fi contaminate cu o bacterie potential mortala au fost retrase de la vanzare, a anuntat miercuri presedintele-director general al grupului de lactate Fonterea.

"Toate stocurile au fost recuperate, totul a fost retras de la vanzare. Se afla in depozite si nu mai exista aproape niciun risc pentru consumatori", a declarat Theo Spierings pentru presa.

Cooperativa, care reuneste aproximativ 13.000 de agricultori, a dezvaluit la sfarsitul saptamanii ca trei loturi de zer utilizate la producerea laptelui parf si unor bauturi pentru sportivi contineau o bacterie putand cauza botulism, o intoxicatie susceptibila sa provoace paralizia si chiar moartea. Pentru moment nu a fost inregistrata vreo victima, scrie MEDIAFAX.

Mai multe tari, inclusiv China, Singapore, Malaysia, Rusia si Arabia Saudita au adoptat rapid masuri pentru ca loturile de produse lactate continand bacteria sa fie retrase de la vanzare. Noua Zeelanda, in ale carei exporturi produsele lactate detin un sfert ca pondere, a trimis marti agenti guvernamentali la instalatiile Fonterra din Noua Zeelanda si Australia cu scopul de a ajuta firma sa gestioneze aceasta criza.

Cazul a fost dezvaluit saptamana trecuta, dar vizeaza o cantaminare datand din mai 2012 si a fost provocat de tuburi prost spalate la o instalatie neozeelandeza. Loturi de zer utilizate la fabricarea altor produse au fost, de asemenea, contaminate.

Fonterra este cel mai mare grup din Noua Zeelanda si insumeaza, cu cei 15,4 miliarde de litri de lapte pe an, 89% din productia de lapte a tarii. O buna parte a economiei neozeelandeze este orientata spre agricultura.

Spierings a efectuat luni o vizita in China, cu scopul de a prezenta scuze. Premierul John Key a anuntat ca va face acelasi lucru daca va fi nevoie, subliniind importanta pe care Fonterra o detine in economia neozeelandeza si a Chinei pentru economia tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.