Mii de musulmani mergeau joi dimineata la Srebrenica, in estul Bosniei-Hertegovina, unde vor fi ingropati in cursul zilei 409 de musulmani victime ale masacrului comis in urma cu 18 ani de fortele sarbe bosniace.

"Dupa 18 ani, am gasit doar doua oase din fiul meu, dar am hotarat sa le ingrop pentru ca nu am mai multe vieti si nu pot sa astept sa gasesc alte ramasite ale fiului meu", a spus pentru AFP Munira Subasici, o mama din Srebrenica ai carei fiu si sot au fost ucisi in cursul masacrului.

Miercuri seara, aproximativ 6.000 de persoane sosisera deja la Potocari, in apropiere de Srebrenica, localitatea in care se afla centrul memorial al masacrului, dupa ce au parcurs pe jos, in sens invers, drumul pe care barbati musulmani din Srebrenica l-au urmat prin padure, in iulie 1995, pentru a fugi de masacru.

La 11 iulie 1995, cu cateva luni inainte de incheierea conflictului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), trupele sarbe bosniace au preluat controlul Srebrenicei, enclava musulmana pe care, in 1993, ONU a proclamat-o "zona protejata". Aproximativ 8.000 de barbati si adolescenti au fost ucisi in cateva zile. Cadavrele lor au fost gasite in mai multe gropi comune, scrie MEDIAFAX.

Ingroparea unor victime exhumate din gropi comune si identificate este organizata in fiecare an cu ocazia aniversarii masacrului.

Cea mai tanara victima va fi ingropata in acest an in centrul memorial. Este vorba despre un bebelus care a decedat in iulie 1995 la putin timp dupa nasterea sa in baza ONU de la Potocari.

Cu aceste 409 victime noi, ramasitele a 6.066 de persoane in total au fost ingropate in centrul memorial.

Dupa ce au scapat de justitia internationala timp de ani, fostii lideri militar si politic ai sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici si Radovan Karadzici, sunt, in prezent, judecati de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, mai ales pentru masacrul de la Srebrenica. Cei doi au fost arestati in Serbia, Karadzici in 2008 si Mladici in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.