Un prototip de avion fara pilot invizibil pe radar, X-47B, a apuntat pentru prima data pe portavionul american USS George W Bush, miercuri, o premira care deschide un nou capitol in istoria aeronavala, a anuntat US Navy.

Avionul, controlat de la distanta dar mult mai autonom decat actualele avioane fara pilot Reaper sau Predator, decolase cu cateva zeci de minute inainte de la baza aeronavala Patuxent River, in Maryland (est), pentru a merge pe portavionul aflat in largul coastelor statului Virginia (est).

X-47B "opereaza autonom in timpul zborului si atunci cand de apropie de nava dar ofiterul de apuntare are un control digital gratie unui buton" de intrerupere in caz de probleme, a explicat capitanul de nava Jaime Engdahl, responsabil de program.

Avionul X-47B, care nu are ampenaj, este dotat cu un motor cu reactie si are o forma de "aripa de liliac" pentru a-i creste capacitatile de invizibilitate pe radar. Acesta a fost conceput in 2007 de firma americana Northrop Grumman, care construieste si avionul fara pilot de observare Global Hawk, scrie MEDIAFAX.

Aeronava are o anvergura de 19 metri si o lungime de 12 metri. In acest stadiu este doar un prototip si va fi nevoie de multi ani pana la intrarea in serviciul operational al US Navy al avioanelor fara pilot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.