Presedintele american, Barack Obama, a cerut miercuri revenirea rapida la un Guvern civil ales democratic in Egipt, declarandu-se "profund ingrijorat" in fata inlaturarii de la putere a presedintelui Mohamed Morsi si a suspendarii Constitutiei de catre armata.

El a cerut agentiilor si ministerelor vizate sa evalueze "implicatiile" legale ale noii situatii cu privire la ajutorul pe care Washingtonul il plateste anual Egiptului si care, in virtutea legii americane, nu poate, teoretic, sa mearga catre o tara in care a avut loc o lovitura de stat.

"Cer acum puterii militare egiptene sa predea intreaga autoritate rapid si in mod responsabil unui Guvern ales democratic, intr-un proces deschis si transparent", a declarat presedintele american intr-un comunicat, dupa o reuniune cu consilierii sai pentru securitate nationala, la Casa Alba.

In reactia sa cea mai ferma din ultimele zile fata de criza egipteana, Obama a cerut armatei sa fie rezervata, sa nu recurga la arestari arbitrare si sa protejeze drepturile tuturor egiptenilor, scrie MEDIAFAX.

Alesii si expertii au criticat dur, de cateva luni, raspunsul timid al autoritatilor americane in fata esecului lui Morsi de a pune in aplicare reformele democratice cerute de sutele de mii de manifestanti intr-o tara careia Washingtonul ii acorda anual 1,3 miliarde de dolari ca ajutor millitar.

"In ceea ce pare unul dintre cele mai frapante esecuri diplomatice din ultimii ani, Statele Unite apar (...) ca un partener al regimului islamist represiv si ca un opozant al unei opozitii seculare prodemocratice", rezuma, miercuri, in revista Foreign Policy senatorul Ted Cruz.

Semn al dilemei administratiei sale, Barack Obama a cerut miercuri ca "vocile tuturor celor care au manifestat pasnic sa fie auzite - cei care au salutat evenimentele de astazi, precum si cei care l-au sustinut pe presedintele Morsi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.