Mii de evrei ultraortodocsi au manifestat joi seara la Ierusalim impotriva proiectelor care urmaresc sa ii constranga sa efectueze serviciului militar.

"Cel putin 15.000 de haredim (ultraortodocsi) s-au adunat in fata biroului de recrutare al armatei de la Ierusalim", a declarat un purtator de cuvant al politiei, adaugand ca protestatarii au aruncat cu pietre si alte obiecte inspre fortele de ordinee, insa nu au fost facute arestari.

In timpul protestelor, acestia s-au rugat si au scandat "Tora este deasupra turor lucrurilor", sau "armata nu va lua elevii din Yeshivot", seminariile talmudice, scrie MEDIAFAX.

La fata locului au fost mobilizate forte de politie importante, pentru a incerca sa opreasca asaltul asupra biroului de recrutare. "Nu ne permitem atingeri grave asupra ordinii publice", a afirmat pentru AFP Micky Rosenfeld, purtatorul de cuvant al politiei.

Serviciul militar obligatoriu este de trei ani pentru barbati si doi ani pentru femei in Israel. Cu toate acestea, ultraortodocsii sunt aproape in totalitate scutiti de aceasta obligatie. Exista mai multe proiecte care le impun efectuarea cel putin a unui serviciu civil, in pofida opozitiei venite din partea majoritatii rabinilor ultraortodocsi, care apreciaza ca studiile religioase ar trebui sa fie prioritare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.