Armata israeliana a decis sa renunte la utilizarea munitiei pe baza de fosfor alb, care a provocat condamnari din partea comunitatii internationale in cursul operatiunii militare din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 in Fasia Gaza.

Obuze cu fosfor destinate formarii unor perdele de fum pe campul de lupta "nu vor mai, in curand, utilizate", a anuntat armata intr-un comunicat procurat joi seara.

"In aproximativ un an, artileria israeliana va finaliza dezvoltarea unui nou tip de munitie, destinata formarii de perdele de fum, utilizand exclusiv gaz. Aceasta va inlocui munitia actuala, care contine mici cantitatiu de fosfor", se precizeaza in comunicat.

Munitia cu fosfor alb, care se aprinde la contactul cu oxigenul din aer si arde la temperaturi foarte ridicate, nu este interzisa prin niciun tratat international. Insa utilizarea ei este reglementata prin Protocolul III al Conventiei asupra armelor clasice din 1980 privind "interdictia sau limitarea armelor incendiare", la care Israelul nu a aderat, scrie mediafax.

Acest text interzice utlizarea acestui tip de munitie in zone locuite de civili, unde poate provoca incendii dificil de stins si rani grave, deoarece fosforul alb poate arde timp de mai multe zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.