Barack Obama a ajuns miercuri in Israel pentru prima sa vizita in calitate de presedinte american, in cadrul careia va merge si in teritoriile israeliene si in Iordania, avand ca singura ambitie declarata de a "asculta" si nu de a lansa o initiativa de pace.

Aceasta prima calatorie a sa din al doilea mandat are loc la doua zile dupa investitura noului Guvern al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care si-a fixat drept "principala prioritate apararea si securitatea", citand "amenintarile foarte grave" care vin, in opinia lui, din partea Iranului si Siriei.

La aterizarea Air Force One pe aeroportul din Tel-Aviv in jurul pranzului, presedintele american va inspecta o baterie a sistemului atiracheta Iron Dome, finantat de Statele Unite.

El va merge apoi la Ierusalim, pentru a se intalni cu presedintele Shimon Peres, dupa care va fi primit de Netanyahu, cu care are relatii personale destul de reci, scrie MEDIAFAX.

Obama va avea o intrevedere, joi, la Ramallah in Cisiordania cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care se va intalni si in ziua urmatoare, cu ocazia unei scurte vizite la Biserica Nasterii Domnului din Betleem.

Doritor sa se adreseze direct israelienilor, el va rosti joi un discurs la centrul international de Congrese din Ierusalim.

In cadrul acestei vizite cu mare incarcatura simblica, el va merge la muzeul national din Betleem, in special pentru a admira faimoasele manuscrise de la Marea Moarta, care sunt in posesia Israelului de la Razboiul din 1967. Vineri, el va depune jerbe de flori la mormantul fondatorului sionismului Theodor Herzl si la cel al premierului asasinat Yitzhak Rabin, dupa care va merge la memorialul Holocaustului Yad Vashem.

Barack Obama va pleca apoi in Iordania, unde se va intalni cu regele Abdallah II, dupa care, sambata dimineata, va vizita Petra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.