Radu Stroe: Credem ca in decembrie si Germania va fi in masura sa fie favorabila aderarii la Schengen.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a afirmat, joi, la Bruxelles, ca in cadrul Consiliului JAI s-a decis reluarea subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen pana la sfarsitul anului, adaugand ca el considera ca pana la acea data si Germania va avea o pozitie favorabila in acest sens.

"S-a decis sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitul anului 2013 in vederea stabilirea cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen, aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a afirmat Stroe, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca numai Germania, Finlanda si Olanda au exprimat in Consiliu pozitii impotriva aderarii, invocand conditionarea de MCV, insa celelalte state dintre cele 15-16 care au avut luari de cuvant, si indeosebi Slovacia, au exprimat pozitii favorabile Romaniei si Bulgariei.

"As mai adauga cu o nuanta care desi e favorabila Romaniei, totusi a fost evocat MCV-ul de catre Finlanda si de catre Olanda, dar cu acceptul total, pozitiv, pentru ca pana la sfarsitul anului sa stabilim modalitatea de a urma intrarea in Schengen, adica in cele doua etape, in prima etapa maritim si aerian si a doua etapa terestru (…) Nu as vrea sa comentez prea mult pozitia Olandei, ea poate fi la acest moment o reminiscenta a vechilor lor decizii pe vechea guvernare. Probabil ca se misca mai greu lucrurile acolo, dar se misca", a spus Stroe.

El a aratat ca "noi tragem speranta sa fie si undeva in septembrie-octombrie" rediscutat subiectul in Consiliul JAI, insa s-a stabilit de comun acord sa fie totusi ca termen decembrie, avand in vedere si alegerile din Germania.

"Credem ca si Germania va fi in masura la acea data sa ia o decizie corespunzatoare, favorabila", a afirmat ministrul de Interne.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.