Ministrul sarb al Agriculturii a avertizat ca este posibil ca si in Romania si in alte state din Europa sa existe produse lactate contaminate cu aflatoxina, o micotoxina cancerigena.

Autoritatile din Serbia au cerut retragerea unor produse lactate de pe piata din cauza suspiciunii ca ar fi contaminate cu o toxina cancerigena.

Expertii spun ca toxina provine dintr-o ciuperca parazit care creste pe granulele cu care sunt hranite vacile.

Ministerul a anuntat ca nivelul aflatoxinei "la anumite esantioane depasea nivelul autorizat", dar a oferit asigurari ca acesta "era net inferior celui care ar putea dauna sanatatii", scrie romanialibera.ro.

Analize suplimentare urmeaza sa fie efectuate de catre un laborator din Olanda, in conformitate cu normele Uniunii Europene (UE), dupa ce, in Serbia, esantioane de la acelasi producator au condus la rezultate diferite si contradictorii.

Ministrul sarb a adaugat ca problema a fost cauzata de seceta severa de anul trecut, care a facilitat aparitia aflatoxinei in granulele cu care erau hranite vacile. Laptele a fost retras de pe rafturi, ca o masura de precautie, potrivit antena3.ro.

Rezultatele analizelor de la laboratorul olandez vor fi cunoscute la 26 februarie.

In Croatia si Bosnia vecine, produse apartinand unui numar de patru marci de lapte au fost retrase de la vanzare in ultimele zile, iar niveluri ridicate de aflatoxina in lapte au fost depistate si in Macedonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.