Hidrologii prognozeaza revarsari de rauri in lunile martie si aprilie si avertizeaza poulatia ca se vor produce din nou inundatii masive de tip "flash flood"
Pe seama precipitatiilor si a topirii zapezii, in luna martie se prevad depasiri ale cotelor de aparare pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii, indeosebi pe Viseu, Iza, cursurile superioare si mijlocii ale Muresului, Oltului, Bistritei si unii afluenti, informeaza Romania Libera. In luna aprilie se pastreaza pericolul de inundatii, cu cresteri insemnate de debite, care pot determina viituri mai ales pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes - partea superioara, Crasna - cursul inferior, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega, Bistra, Timisul inferior, Jiul mijlociu si inferior, Olt - sectiunea Hoghiz.

Cotidianul avertizeaza populatia cu privire la fenomenul inundatiilor masive formate pe cursuri de apa mici (flash flood), care va incepe de la jumatatea acestei luni si cu privire la riurile din judetele Suceava, Bacau si Neamt care vor da bataie de cap autoritatilor. „Se va produce fenomenul de flash flood, precipitatii extreme de 100-200 de litri pe metru patrat ce vor cadea in scurt timp. Dupa 15 februarie vor fi afectate de acest fenomen riurile Suceava, Moldova, portiunea riului Siret care traverseaza judetul Bacau si Trotusul“, a declarat Petre Stanciu, director in cadrul Institutului National de Hidrologie. Si centrul tarii va fi afectat luna aceasta de fenomenul flash flood, care face ca piraie aparent inofensive sa se umfle neasteptat si sa inunde suprafete mari. Vor fi afectate bazinele superioare ale riurilor Mures, Olt, Iza, Viseu si Jiu. „Am cerut autoritatilor locale o verificare a cursurilor de apa, in special de la munte si deal. Toate cursurile de apa trebuie curatate pentru a preintimpina inundatiile in localitatile de deal si munte“, a explicat Marius Postelnicu, directorul general al Institutului.


Potrivit AmosNews, Administratia Nationala „Apele Romane”, impreuna cu Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, a organizat ieri conferinta de presa cu tema „Prognoze hidrologice si masuri de prevenire a riscurilor de inundatii”, la sediul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.Treimea superioara a raurilor, precum si paraiele de munte necadastrate sunt cele mai expuse riscurilor de viituri. Sistemele automate de avertizare si planurile bazinale de aparare impotriva inundatiilor sunt principalele instrumente cu ajutorul carora specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane” evalueaza unde si cand se vor produce inundatii si dispun masuri imediate de atenuare a varfului de viitura. Cu toate acestea, inundatiile isi mentin un caracter imprevizibil, mai ales cele de tipul „flash-flood”, unde, intr-un interval de cateva ore, pot cadea peste 100 l/mp. Ca urmare a verificarii anuale a starii lucrarilor hidrotehnice, Administratia Nationala „Apele Romane” a identificat zonele care se mentin destul de critice si a elaborat un plan de masuri suplimentare, in caz de inundatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.