Social 19 Iulie 2007 23:34
Autoritatea Nationala de Meteorologie avertizeaza ca de miercuri si pana duminica, in majoritatea regiunilor, termometrele vor arata 40 de grade Celsius si chiar vor depasi aceasta valoare.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri ca temperaturile ridicate din ultimele doua zile au provocat decesul a cinci persoane, in judetele Iasi, Galati, Dambovita, Arad si Timis.

La sedinta de marti a Guvernului, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut prefectilor si reprezentantilor mai multor ministere sa ia masuri pentru protejarea populatiei.

“Am cerut in mod special ministrului muncii, Paul Pacuraru, sa aplice masurile de protectie a angajatilor in cazurile de canicula. E vorba despre o serie de masuri care variaza de la furnizarea apei pentru hidratare pana la limitarea perioadei de lucru sau intreruperea lucrului, in miezul zilei, cand temperaturile sunt cele mai ridicate”, a explicat premierul Tariceanu.

Pe de alta parte, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat asigurari ca autoritatile abilitate vor efectua controale cu privire la respectarea de catre angajatori a legislatiei.
Restrictii de circulatie

Eugen Nicolaescu a precizat si ca circulatia masinilor mai mari de sapte tone va fi restrictionata pe durata avertizarilor meteo.

Camioanele nu vor mai avea voie pe drumurile nationale, intre 10 dimineata si 8 seara.
De asemenea, pe caile ferate se va circula cu viteza redusa, ceea ce va duce la intarzierea trenurilor.

Masuri locale

In Bucuresti, prefectul Mioara Mantale a cerut o evidenta a persoanelor care nu se pot deplasa si care ar urma sa primeasca ajutor pe durata caniculei.

De altfel, puncte medicale vor fi amenajate in mai multe zone ale Capitalei.

Masuri similare au fost luate si in alte localitati ale tarii.

Prefectura Cluj a dispus ca opt farmacii din Cluj Napoca sa functioneze ca puncte de prim ajutor pentru populatie.

In cele 8 farmacii vor fi depozitate cantitati mari de apa potabila care va fi distribuita gratuit.
La randul ei, Primaria Cluj Napoca a dispus infiintarea a cinci puncte de distribuire a apei in zonele aglomerate ale orasului.

Primele avertizari privind caldura excesiva au fost emise vara aceasta la inceputul lunii trecute.
Inca din iunie, temperaturile au urcat frecvent peste 38 de grade.

Cea mai ridicata temperatura de pana acum a fost inregistrata in Bucuresti, in jur de 42 de grade.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.