Potrivit unor cercetari, romanii considera ca principalele efecte nocive ale aditivilor sunt actiunea lor cancerigena, modificarea colesterolului si obezitatea. Esti ceea ce mananci, spune o vorba din intelepciunea moderna. De foarte multe ori insa, noi nu stim exact ce mancam. Daca ati avut vreodata curiozitatea sa cititi eticheta unui produs alimentar, ati observat cate ingrediente, din cele trecute, sunt cunoscute si cate produse chimice au semnificatie necunoscuta pentru omul de rand. Specialistii in domeniu afirma ca folosirea necorespunzatoare a aditivilor alimentari duce la distrugerea treptata a sistemului imunitar si la imbolnaviri grave. Dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie, aditivii alimentari sunt considerati a fi a treia cauza majora a mortalitatii

Aparente inselatoare

Ce sunt aditivii alimentari?! Sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa. Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.

Cauza majora a mortalitatii

Citeste si:

Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt
cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine. Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, guma de mestecat, bauturi racoritoare.

E-uri de speriat!

Suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477. Periculoase: E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, suspectat ca ar produce tumori pe glanda tiroida). Toxice: E 220, E 221, E 222, E 224, E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteaza tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprima vitamina B12); E 320, E 321 - antioxidanti din margarina (cresc colesterolul); E311, E 312 (ataca sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lamaie (produce boli ale aparatului bucal). Posibil cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E217, E230, E 631. Sunt interzise in SUA, Comunitatea Europeana si tarile din fosta URSS. E-uri nevinovate. Studiile nu au scos deocamdata nimic negativ la iveala despre E100, E101, E103-105, E111, E 126, E130, E132, E140, E170, E180, E160-163, E174, E175, E236, E237, E238, E260, E262, E263, E200-2003, E270, E270, E290, E300, E301, E303, E322, E331, E382, E280-282, E305, E309, E413, E414, E480, E408, E410, E411, E400-406, E325, E327, E471, E472, E332-337, E420-422. E-uri de bine! Unii aditivi chiar nu fac rau, ba dimpotriva! Natura i-a inventat cu mult inaintea laboratoarelor de cercetare. Iata cateva exemple: E306 - vitamina E naturala, antioxidant puternic prezent in ficat, oua, peste, soia. E300 - vitamina C naturala (acidul scorbic), antioxidant puternic. E140 - clorofila, colorant natural. E322 - lecitina, antioxidant natural. E440 - pectina, gelifiant natural. E407 - caragenon, emulsifiant natural extras dintr-o alga marina. E421 - manitolul de cofetarie. E300 - riboflavina sau vitamina B2.