Studentii si masinile

Ceara de par si ochelari de soare cat mai mari, acestea sunt doar doua dintre accesoriile obligatorii ale zilelor noastre. Nu prea se mai accepta nici blugii intacti, fara petice sau elemente sclipitoare, ei putand fi catalogati drept "luati din second". De altfel, si masinile reprezinta o tendinta, mai degraba decat o necesitate, in ceea ce ii priveste pe studenti. Marius Strugar e student in anul II la sectia de Jurnalism in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.

Cu toate ca nu a depasit de mult timp stagiul de "boboc", Marius conduce acum un Chrysler Intreprid, care atrage instant privirile fetelor si despre care spune ca "sunt doar trei exemplare in tara". Se imbraca sport, cum se simte el bine. Ii place facultatea respectiva pentru ca "fetele de aici se imbraca sexy". Marturiseste ca nu-i place sa stea foarte mult timp in oglinda, dar isi da interesul sa arate cat mai bine.

In curtea aceleiasi facultati o gasim pe Diana, imbracata intr-o fustita alba, care se pare ca ii pune in valoare calitatile, din moment ce toti baietii intorc privirea. Este tot in anul II la Jurnalism si ne-a spus ca se imbraca cum ii vine si ce idei are cand se trezeste.

Tendinte metrosexuale

Putin mai incolo, un tanar iese parca din tipare. Il cheama Mihai Varga si este boboc. Se imbraca cu haine largi, pentru ca nu-i plac cele stramte, insa ii place sa poarte caciula, indiferent de anotimp. "In prezent, tineretul adopta tot mai des tinutele metrosexuale, adica baietii se imbraca cat mai deschis si poarta lucruri ce, pana mai demult, le purtau doar femeile", afirma tanarul. Pe de alta parte, mai apreciaza hainele in stil skate, hip-hop, deoarece "sunt foarte comode".

Studentii Facultatii de Drept au aceeasi parere. "Cultura metrosexuala e foarte populara, mai ales in ceea ce priveste frizurile. La noi se poarta parul cat mai ciufulit, cat mai asimetric si eventual aranjat in creasta", ne-a spus Ionut Ianos, student in anul III la Drept. El, in schimb, se imbraca lejer, in blugi sau haine sport, pentru ca asa se simte cel mai bine.

Fiecare facultate cu stilul sau

Dincolo de mereu schimbatoarele tendinte de ultima ora, anii de dupa Revolutie au evidentiat in centrul universitar clujean o mare diversificare de stiluri vestimentare, diferentiate mai ales in functie de domeniul in care studentii au ales sa isi urmeze studiile.

Fetele de la Litere si, in mare masura, cele de la Arte pot fi remarcate si chiar recunoscute pe strada dupa vestimentatia extravaganta, in ii, culori vii si cu multe accesorii, specifica curentului hippie din anii 60-70, ori in gama intunecata a celui gothic, cu machiaj puternic si haine negre.

Politehnistii se remarca mai ales prin imbracamintea de "baieti duri", de rockeri, cu plete sau cu haine largi, precum hip-hoperii. "Nu prea ne place stilul colegelor noastre. E drept ca nu sunt la fel de superficiale ca fetele care se imbraca in roz si cu fustite scurte, insa nici pe departe atat de interesante ca cele de la Arte sau Litere...", marturiseste Mihai, student politehnist.

Haine cumparate din strainatate

Nici medicinistii nu au un stil bine conturat, caci, dupa cum justifica una dintre studentele de aici, "la cat avem de invatat, nu mai avem timp de moda sau shopping". Se remarca in acest context studentii straini, prin vestimentatie si accesorii incadrate in ultimele tendinte, in mare parte, insa, fara sclipiciurile si stridentele care rascolesc moda strazii din Romania ultimilor ani.

"Nu imi cumpar haine din Romania decat daca am mare urgenta. De obicei imi fac cumparaturile inainte de inceperea scolii, din vreo capitala europeana unde are avionul escala sau chiar din tara mea, din India. Si hainele si incaltamintea au aici preturi nejustificat de mari si nici nu prea sunt de calitate. Am cumparat de cateva ori produse contrafacute din magazine scumpe din Cluj...", marturiseste Naveed, student medicinist clujean. Nu lipseste in amalgamul de tendinte vestimentare din mediul studentesc clujean nici stilul sobru, cu haine in culori intunecate, decente, simple si aranjate impecabil, tendinte intalnite mai ales in randul celor din invatamantul teologic sau cel muzical.