In preambulul evenimentului, vizitatorii pot urmari o proiectie a celor mai bune filme de scurtmetraj de la editia trecuta, proiectia incepand de azi si terminandu-se pe 11 august. Manifestarea din Delta propune competitii de lungmetraj, scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie, trofeul festivalului fiind in valoare de 10.000 de dolari.

Pentru seara de deschidere a acestui festival, organizatorii au optat pentru filmul "The Wind That Shakes the Barley", in regia lui Ken Loach, castigatorul premiului Palme dŽOr al editiei din acest an a Festivalului de la Cannes. "Anonimul" va prezenta acest film in premiera in Romania, la doar trei luni de cand a obtinut prestigiosul premiu la Cannes.

Scurtmetraje de fictiune si de animatie

Daca lista filmelor din competitia lungmetrajelor nu a fost inca data publicitatii, organizatorii au publicat pe site-ul festivalului lista filmelor inscrise in competitia scurtmetrajelor de fictiune si de animatie, sectiuni ce pun la bataie premii de 2.000 si respectiv 1.500 de dolari.

La aceste sectiuni participa productii din Romania, Estonia, Marea Britanie, Argentina, Israel, Franta, Grecia, Statele Unite, Ungaria, Polonia, Canada, Spania si Australia.

In lupta pentru trofeul "cel mai bun scurtmetraj de fictiune", Romania este reprezentata de sapte filme. Ele sunt: "Apple Pie" (Alexandru Mavrodineanu), "The Fear of Mr. G" (Adina Pintilie), "Happy New Year!" (Marian Crisan), "Love Close-Up" (Sebastian Voinea), "The Naked Race" (Benoit Forgeard), "Still Center" (Carina Tautu) si "Taste Casablanca!" (Ana Gabriela Vlad). La partea cealalta, la sectiunea "animatie", Romania este reprezentata doar de filmul "Flesh", in regia lui Valentin Partenie.

Concurs national de scenarii

Incepand cu aceasta editie, Festivalul "Anonimul" lanseaza si un concurs national de scenarii de film (scurt si lungmetraj), ai carui finalisti au fost deja anuntati. Astfel, la categoria lungmetraj s-au calificat "Alex Molino ("Offside Story"), Marius Tabacu ("Targul") si Augustin Cupsa ("Oh, Johny, oh!"), iar la scurtmetraj - Florin Lazarescu ("Poveste de Craciun"), Razvan Cucui & Andrei Gruzsniczki ("Cronica unei morti amanate") si Adina Popescu & Iulian Manuel Ghervas ("Noutati despre Eduard"). Pe langa cele trei sectiuni aflate in competitie, "Anonimul" mai propune programul "Generatia asteptata", ce cuprinde proiectii de filme semnate de tineri regizori romani, premiate la festivaluri internationale, intalniri si dezbateri pe marginea acestor filme cu producatori, actori si regizori, moderate de criticul Alex Leo Serban. In plus, programul festivalului va fi completat de muzica live.