Instanta suprema ia in discutie luni contestatia in anulare a fostului premier Adrian Nastase in cazul hotararii definitive de condamnare la doi de inchisoare in "Trofeul calitatii", dupa mai multe amanari din cauza faptului ca la dosar nu ajunsese motivarea sentintei.

[UPDATE] Adrian Nastase a retras, luni, contestatia in anulare in cazul condamnarii din dosarul "Trofeul calitatii", avocatii acestuia depunand la instanta suprema solicitarea formulata de fostul premier.

"Este un protest al domnului Nastase, nu neaparat impotriva completului, ci impotriva sistemului cu care se lupta domnul Nastase. De ce toate aceste balbaieli ale instantelor, de ce toate aceste amanari in cazul domnului Nastase?", a declarat avocatul lui Nastase, potrivit realitatea.net.

Instanta suprema ar fi trebuit sa ia in discutie luni contestatia in anulare a fostului premier Adrian Nastase in cazul hotararii definitive de condamnare la doi de inchisoare in "Trofeul calitatii", dupa mai multe amanari din cauza faptului ca la dosar nu ajunsese motivarea sentintei.


Motivarea condamnarilor din "Trofeul calitatii" a fost facuta publica in 26 noiembrie, iar in absenta acesteia, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a putut lua in discutie admisibilitatea contestatiei in anulare, aceasta fiind amanata in 3 septembrie, 1 octombrie si 5 noiembrie 2012. La ultima amanare, completul de cinci judecatori a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp in care hotararea a fost depusa, insa avocatii au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, retinute de instanta suprema.

Potrivit MEDIAFAX, si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul "Trofeul calitatii" la sase ani de inchisoare, a formulat o contestatie in anulare.

Avocatii lui Adrian Nastase au spus ca au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.
In motivarea deciziei definitive din dosarul "Trofeul calitatii", judecatorii au aratat ca inculpatii au obtinut un beneficiu constand in sume de bani sau mentinere in functii publice, avantajul substantial revenind, "fara indoiala, persoanei pentru care intreaga «afacere» a fost pusa in miscare", respectiv lui Adrian Nastase.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Judecatorii au mai notat, in motivare, ca activitatea desfasurata de inculpatii din acest dosar reprezinta, "fara echivoc, un caz de coruptie la cel mai inalt nivel", intrucat era Nastase "unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie la acel moment si candidat cotat cu sanse reale la cea mai inalta demnitate a statului roman".

Totodata, instanta a aratat ca, in acest caz, nu a fost vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispozitia lui Nastase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestuia.
Condamnarea lui Adrian Nastase la inchisoare, au mai aratat judecatorii, este "singura apta sa asigure indreptarea atitudinii acestuia fata de comiterea de infractiuni" si "resocializarea sa pozitiva.

Citeste si:
Decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar ieșean...
Decizia instanței de liberare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.