Greenpeace a transmis aliantelor, partidelor si candidatilor independenti aflati in campania electorala, o lista de solicitari referitoare la includerea in programul de guvernare

1. Reducerea semnificativa a ponderii carbunelui in noua Strategie energetica nationala si completarea necesarului cu energie din surse regenerabile.

2. Stabilirea unui plan de renuntare la energia nucleara, pana in anul 2030.

3. Preluarea cu prioritate a energiei din surse regenerabile in reteaua electrica si facilitarea accesului tuturor producatorilor de astfel de energie la retea. Modernizarea retelei energetice nationale, pentru eliminarea pierderilor din sistem si modelarea acesteia pentru a putea asimila integral energia din surse regenerabile. Introducerea si extinderea conceptului de smart grid.

4. Sustinerea obiectivului de 45% energie din surse regenerabile pana in 2030 precumsi a unui obiectiv de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2030 fata de nivelurile anului de referinta 1990.

5. Directionarea a 100% din banii proveniti din taxarea emisiilor de carbon catre sustinerea proiectelor de eficienta energetica si energie regenerabila.

6. Interzicerea metodelor de exploatare a resurselor naturale care afecteaza mediul inconjurator, precum cele care utilizeaza cianurile si fracturarea hidraulica.

7. Protectia reala a padurilor, inclusiv prin promovarea unor reglementari legislative menite sa opreasca fenomenul defrisarilorsi al furtului de material lemnos, protejarea padurilor virgine.

8. Interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic, iar pana atunci, adoptarea principiului tolerantei zero corelat cu obligativitatea testarii fiecarui lot de seminte introdus pe piata pentru detectarea OMG, obligativitatea etichetarii produselor alimentare care contun OMG sau pentru obținerea carora au fost folosite OMG, instituirea unui set de reguli stricte de responsabilitate in privinta culturilor OMG (aplicarea principiului poluatorul plateste, conform caruia, fermierul care contamineaza culturile din jur sa plateasca despagubiri celor afectati) si stabilirea unei limite de coexistenta a culturilor modificate genetic de 400m fata de celelalte culturi.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.