Astăzi se împlinesc 105 de la înfăptuirea Marii Uniri. Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, formată din 1228 de deputați, a votat o Rezoluție prin care s-a pecetluit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, și Țara Ungurească, Crișana, Sătmar și Maramureș. Așadar, ziua de 1 Decembrie 1918 marchează finalul luptei românilor pentru întregirea statului. Astăzi, va avea loc cea mai mare paradă militară de Ziua Națională din istorie. Peste 2.600 de militari români şi străini, cu aproape 200 de mijloace tehnice, vor defila la Arcul de Triumf. Iar spectacolul va fi completat de zeci de aeronave.

1 Decembrie, Ziua Națională a României: programul manifestărilor

Parada Militară Națională va avea loc vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11:00, în Piața Arcului de Triumf din București. La evenimentele dedicate Zilei Naționale a României vor lua parte peste 2.400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare româneşti, dintre care 23 de echipamente militare terestre şi aeriene sunt ale militarilor străini participanţi”, a mai transmis ministerul. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului vor lua parte la Parada Militară.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul din Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti va fi vernisată vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00, Expoziţia „Tricolorul - simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular”. Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante - Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Citeste si:
Manifestările profunde ale iubirii: 20 de gesturi ale unui bărbat...
Manifestările profunde ale...

Evenimentele din București se încheie vineri, 1 decembrie, la ora 19:00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

„Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz”, precizează oficialii ministerului.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

Ce tehnică militară va defila la parada de 1 Decembrie din București

Nouă aeronave F-16, zeci de transportoare blindate şi maşini de luptă pentru infanterie, tancuri şi două lansatoare HIMARS, vor defila în premieră la cea mai mare paradă de Ziua Națională din istorie.

În premieră, componenta de aviaţie a MAI este reprezentată de o formaţie de elicoptere SIKORSKY BLACKHAWK S-70M destinate intervenţiilor în situaţii de urgenţă, fiind echipate pentru operaţiuni maritime sau de uscat.

Tot în premieră, la Parada de Ziua Naţională participă şi unul dintre cele două avioane LEARJET BOMBARDIER 75, intrate în acest an în dotarea IGAv Avionul este echipat pentru misiuni de evacuare medicală şi poate fi configurat pentru transportul nou-născuţilor în incubator sau al pacienţilor care au nevoie de suportul unui plămân artificial.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Restricții de circulație de 1 Decembrie, în București


  • din 27 noiembrie, ora 8.00, până pe 1 decembrie, ora 17.00: închiderea alveolei, în dreptul stației S.T.B., din Piața Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre bd. Mareșal C-tin Prezan către Piața Presei Libere

  • între 27 noiembrie, ora 14.00 și 28 noiembrie, ora 18.00 și 30 noiembrie, ora 14.00 – 1 decembrie, ora 18.00: restricționarea parcării pe șos. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei, restricționarea parcării pe str. Docenților, restricționarea parcării pe Aleea Pescăruș

  • pe 28 noiembrie, între orele 3.00 și 13.00, restricționarea traficului pe șos. Kiseleff și restricționarea traficului pe bd. Prezan, str. Alexandru Constantinescu, bd. Averescu, str. Ion Mincu, str. Barbu Delavrancea, str. Nicolae Ionescu, str. Ady Endre, str. Sg. Vasile Dorobanțu, str. Docenților, str. Mahatma Gandhi și pe str. Petofi Sandor, str. Clucerului, str. Gheorghe Brătianu, str. Uruguay, str. Monetăriei și aleea Primo Nebiolo

  • între 30 noiembrie, ora 9.00 – 1 decembrie, ora 14.30, restricționarea traficului în Piața Arcul de Triumf, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale

  • pe 1 decembrie, între orele 3.00 și 14.30, restricționarea traficului rutier pe șos. Kiseleff, precum și a tuturor străzilor adicente din proximitate

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Decembrie 2023 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.