Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste joi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti in traditia bisericii, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

De fapt, in aceasta zi sunt praznuiti toti ingerii si arhanghelii, numele sarbatorii fiind Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, a explicat purtatorul de cuvat al Patriarhiei Romanbe, parintele consilier Constantin Stoica.

"Sarbatoarea religioasa are conotatii deosebite pentru toti jandarmii romani, care, asemenea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei care lupta in oastea cereasca pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, asigura respectarea legilor oamenilor pe pamant", a adaugat parintele Stoica.

Ziua de 8 noiembrie a inceput a fi praznuita in Biserica ca sarbatoare a ingerilor, in veacul al cincilea si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Vorbind despre ingeri, Biserica ne invata ca sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimisi de acesta sa fie prieteni si ocrotitori ai oamenilor, a mai spus parintele Stoica.

Sfantul Arhanghel Mihai inseamna in limba ebraica, "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Cine este ca Dumnezeu?" - si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail, scrie MEDIAFAX.

De aceea, Arhanghelul Mihail este considerat capetenia ostilor ceresti-ingeresti, acela care, la sfarsitul lumii, va lupta cu diavolul si despre care se spune ca nu sta in Rai decat in Vinerea Mare si de Pasti, in restul timpului fiind in misiune pe pamant.

Citeste si:
Top 6 cele mai puțin cunoscute superstiții despre Halloween
Top 6 cele mai puțin...

Sfantul Arhanghel Gavriil inseamna in limba ebraica, "barbat-Dumnezeu". Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim si Anei, ca o vor avea pe Maria, desi erau batrani. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria ca il va naste pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintai numele lui Isus Hristos si l-a instiintat pe Zaharia de nasterea fiului lui, Inaintemergatorului, Ioan Botezatorul, a vestit pastorilor ca in Bethelem s-a nascut Mesia. Sfantul Gavriil ocroteste fecioarele, mamele si pruncii si duce rugaciunile la Dumnezeu, a adaugat purtatorul de cuvant.

Peste 1.300.000 de romani isi aniverseaza astazi onomastica, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

Citeste si:
Peste 1,3 milioane de români își serbează ziua numelui de Sf....
Peste 1,3 milioane de români...

Din cele 1.306.537 de persoane care poarta nume sau derivate ale numelor de Mihail si Gavriil, majoritatea sunt barbati (726.294). Cei mai multi poarta numele de Mihai (360.872), Gabriel (237.458), Mihail (54.158), Mihaita (27.197) si Gavril (22.058)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.