Unul din patru romani "s-a saturat" de Romania, conform celui mai nou sondaj IRES.

Studiul IRES privind perceptia romanilor despre tara lor releva ca, in comparatie cu 2010, perceptia fata de viata in Romania s-a inrautatit, dar in ceea ce priveste patriotismul situatia a ramas neschimbata: patru din cinci romani se considera patrioti.

36% dintre respondenti indica Romania drept tara ideala, proportia acestora scade cu 9 procente fata de anul 2010. In acest top Romania este urmata de Germania, Statele Unite ale Americii, Elvetia si Italia, scrie romanialibera.ro.

30% dintre intervievati (cu 4% mai multi decat in anul 2010) cred ca, daca tinem cont de situatia socio-economica actuala a Romaniei, aceasta tara permite un nivel de trai decent.

In 2012, 4 din 10 romani spun ca s-au gandit sa plece la munca in strainatate, fata de 3 din 10 in anul 2010. Ambitia de a pleca la munca in strainatate difera in functie de varsta.

Cu cat sunt mai tineri, cu atat respondentții s-au gandit la un loc de munca in strainatate in proportie mai ridicata: de la 54,4% in cazul celor intre 18 si 35 de ani la 13,3% in randul persoanelor trecute de 65 de ani. 25% din cei care au astfel de intentii, ar dori sa plece definitiv.

Studiul mai arata ca dupa doi ani, mandria nationala ramane intacta. 90% dintre respondenti declara atat in 2010, cat si in 2012, ca sunt mandri ca sunt romani.

„Harnicia (13%), ospitalitatea (7%), patriotismul (5%), optimismul (4%) si bunatatea sau blandetea (4%) sunt cel mai frecvent mentionate caracteristici pozitive ale romanilor de catre persoanele chestionate. In ceea ce priveste trasaturile de caracter negative ale romanilor, respondentii mentioneaza infractionalitatea (16%), lenea (5%) si minciuna (5%)", se mai precizeaza in studiu.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Unul din patru romani (25,3% - in crestere cu 4 puncte fata de 2010) sustine ca „s-a saturat" de tara in care traieste; sentimentul este mai raspandit in randul tinerilor (32,2% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de, respectiv 31,1% pentru cei care au intre 36 si 50 de ani), in randul celor de etnie maghiara (41,7%) si in randul transilvanenilor si banatenilor (31,5%)" - se mai consemneaza in studiu.

54,3% dintre persoanele chestionate considera ca patriotismul este o valoare actuala. Patru din cinci romani se considera patrioti, sentimentul fiind in schimb mai raspandit in randul celor cu varsta inaintata, decat in cazul tinerilor, dar si in randul celor cu studii superioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.