ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, cu sprijinul companiei GDF SUEZ Energy Romania, a relansat Harta Reciclarii Bucuresti si Ploiesti si a lansat Harta Reciclarii Brasov, pe parcursul ultimelor 3 weekenduri ale lunii septembrie 2012

Romania colecteaza anual doar 1% din deseurile municipale in vederea reciclarii acestora, in conditiile in care tinta tarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deseurile municipale (care sa includa cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla) pana in 2020 .

Timp de trei weekenduri consecutive, in perioada 15 - 30 septembrie, reprezentantii ViitorPlus au poposit in municipiile Ploiesti, Brasov si Bucuresti pentru a face cunoscuta locuitorilor acestora Harta Reciclarii - un instrument inovator si util tuturor pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, potrivit unui comunicat de presa.

In fiecare din cele 3 orase, evenimentul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile si a luat forma unor activitati informative si ateliere creative, tombola cu premii in valoare totala de 3.800 RON, jocuri cu materiale reciclabile in aer liber la cortul de promovare a Hartii Reciclarii. In Ploiesti activitatile s-au derulat in zona pietonala din Piata Victoriei, in Brasov au avut loc in Piata Sfatului, iar in Bucuresti in Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). In total, aproape 10.000 de persoane au participat sau au fost expuse mesajului Hartii Reciclarii.

“Capaceala” a fost jocul cel mai apreciat de copii pentru ca au construit si au desenat cu dopuri de plastic colorate. Acestea au devenit pe rand caramizile unor castele si fortarete, s-au transformat in litere sau diferite plante si animale, masinute, robotei.

Atelierele creative au constat in transformarea unor deseuri in obiecte utile, de exemplu: borcane si sticle au devenit vaze, resturi de lemn au fost transformate in tablouri, resturi de hartie au devenit portofele si flori din hartie, iar PET-urile au fost transformate in lampioane si cosulete. Atelierele s-au desfasurat cu sprijinul celor de la LukiCo, Refix si a artistului plastic Preda Bita Marilena.

Am intrat in legatura cu persoane care pana acum nu intelegeau de ce este nevoie de reciclare, dar am interactionat si cu persoane care colectau deja selectiv si foloseau pubele stradale pentru hartie, plastic, metal si sticla, dar care nu stiau ca exista locuri in care pot lasa pentru reciclare si alte tipuri de deseuri precum: becurile, uleiul uzat, textile, telefoane, acumulatori, lemn, anvelope, cartuse, electrocasnice si multe altele. Proiectul a luat amploare si am inceput sa primim cereri din partea oamenilor din alte orase pentru a extinde Harta Reciclarii, ne-au trimis informatii despre puncte noi de reciclare pentru a le adauga pe harta si multe mesaje de felicitare si incurajare.”, a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclarii.

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Un nou sir de evenimente pentru promovarea importantei reciclarii si a utilizarii Hartii Reciclarii urmeaza in perioada 12 – 28 octombrie, cate un weekend in fiecare din cele trei orase, dar de data aceasta evenimentele se vor desfasura in unele din cele mai mari centre comerciale locale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.