Organizatia internationala a cerut Guvernului Romaniei sa investigheze acuzatiile de violenta excesiva aduse jandarmilor dupa proteste.

Amnesty s-a adresat mai ales Ministrului roman de Interne, Constantin Traian Igas, Inspectorului general al Jandarmeriei Romane, colonel Agelica Costel Gavrila, si procurorului general, Laura Codruta Kovesi. Organizatia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la acuzatiile aduse impotriva jandarmilor si ofera ca exemple cateva inregistrari video din timpul protestelor anti-Basescu, care au inceput pe 13 ianuarie.

In aceste materiale inregistrate in zilele cu incidente violente (14, 15 si 19 ianuarie) apar jandarmi care lovesc persoane care nu opun rezistenta in niciun fel. Amnesty recunoaste dreptul autoritatilor romane de a actiona in asa fel incat sa asigure siguranta si ordinea publica. Insa pana si aceste actiuni de securizare trebuie sa fie indeplinite intr-un mod conform cu standardele internationale.

Potrivit unei declaratii emise la 20 ianuarie de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, au fost inregistrate patru plangeri penale impotriva jandarmilor implicati in asigurarea ordinii publice in timpul demonstratiilor.

Amnesty International cere procurorului general sa se asigure ca vor fi demarate anchete prompte, independente, complete si eficiente in privinta plangerilor inregistrate, precum si a altor cazuri de acuzatii de folosire excesiva a fortei de catre politie,
se arata in declaratia organizatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.