Romania se afla pe ultimele locuri din Europa, cu doar un donator la un milion de locuitori.

Media europeana este de 20 la un milion de locuitori, potrivit Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR).

"In ultima perioada, in presa au aparut tot felul de informatii privind rapirea de persoane pentru prelevarea de ogane, respectiv de implicare a unor cadre medicale in astfel de activitati. Aceste informatii nu fac decat sa spulbere sperantele unor pacienti aflati pe listele de asteptare in vederea efectuarii unui transplant, dar duce si la formarea unei imagini negative in randul cetatenilor", a declarat prim-vicepresedintele ATR, Gheorghe Tache.

In opinia reprezentantilor ATR, este foarte important, in acest context, ca populatia sa constientizeze rolul transplatului si importanta donarii de organe.

  • Organele unei singure persoane aflate in moarte clinica pot salva sase vieti
In Romania sunt, in prezent, peste 2.400 de persoane care asteapta un transplant renal, cardiac sau hepatic. Programul National pentru Transplant de Organe si Tesuturi, avizat de Ministerul Sanatatii pentru 2011, prevede sa fie efectuate 272 de transplanturi de rinichi, 60 de ficat , 16 de cord si aproximativ 200 de transplanturi de maduva.

Totodata, in sistemul de dializa sunt inclusi peste 9.000 de pacienti. Ministerul Sanatatii si-a propus pentru 2011-2012 sa deconteze costurile de dializa pentru 9.511 pacienti, dintre care peste jumatate au indicatie de transplant.

Aproape 1/3 dintre romani ar fi dispusi sa-si doneze organele


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.