Suplimentele nutritive vandute in farmacii se vor scumpi de la 1 iulie, ca urmare a majorarii TVA, de la 19 la 24%, in timp ce medicamentele, care au un TVA de 9%, nu se vor scumpi, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

  • Romanii vor plati mai mult pentru vitamine, calciu, magneziu, spirulina sau lecitina, dar si pentru ceaiuri

In privinta medicamentelor, producatorii de generice anunta ca o data cu introducerea noului sistem de compensare, foarte multe produse vor fi gratuite sau vor avea preturi mai mici, printre acestea numarandu-se tratamentele pentru bolnavii de inima, diferite boli pulmonare, hipertensiune sau infectii, potrivit NewsIn.

"Dintre cele 2.340 de medicamente aflate pe listele A si B scade coplata pacientului pentru 1610. Pentru medicamente, TVA-ul ramane de 9%. As vrea sa fac o distinctie ca sa fie clar: exista foarte multe produse care se numesc suplimente nutritive si care nu intra in zona de medicamente. Se vand tot prin farmacii, dar pentru acestea TVA-ul este in prezent de 19% si se duce la 24%", a declarat astazi presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, Dragos Damian.

Desi producatorii de medicamente generice sunt de acord cu noul sistem de compensare al medicamentelor, aplicat de la 1 iulie, spunand va duce la ieftinirea anumitor tratamente, producatorii internationali sustin ca noua metoda de calcul va duce la scumpiri de pana la 750% si ca in cazul bolilor cronice, care necesita o medicatie speciala, preturile ar putea urca si mai mult.

Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente.

Tot de la 1 iulie, se va schimba intregul sistem de compensare a medicamentelor. Astfel, va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent. Astfel, de la acest pret se va stabili cat trebuie sa mai scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.