Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente.

  • Bolnavii vor plati de pana la noua ori mai multi bani pe medicamente.

In timp ce autoritatile afirma ca pacientii nu vor simti cresteri de pret semnificative, producatorii de medicamente si asociatiile de pacienti spun ca bolnavii vor plati de pana la noua ori mai multi bani pe medicament, sau pot alege sa fie trecuti pe tratamente mai vechi, insa nu la fel de eficiente. . Noul mecanism de compensare ii va afecta pe acei pacienti care vor sa foloseasca in continuare aceleasi medicamente, relateaza NewsIn.

Noua metodologie de subventionare a medicamentelor propusa de CNAS presupune schimbarea schemei de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic (denumire comuna internationala a substantei continuta de medicamente), la referentierea pe clasa terapeutica. Practic, compensarea se va face pentru cele mai ieftine medicamente din clasa terapeutica respectiva. Asta inseamna ca pacientilor care se trateaza de cancer, HIV/SIDA sau boli cardio-vasculare, CNAS le va deconta doar cel mai ieftin medicament pentru tratament.

  • CNAS deschide usa coruptiei si traficului de influenta

„Metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste cinci milioane de pacienti si familiile lor, fara a duce la economii si fara a atrage fonduri suplimentare pentru FNUASS. Desi prin noua metodologie se doreste o stimulare a consumului de medicamente generice, aceasta nu se va realiza, deoarece metodologia se aplica cu precadere intre medicamente cu statut de generic”
, a declarat presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca din cauza lipsei de transparenta in stabilirea medicamentului care da pretul de referinta si a modului de reunire a grupelor terapeutice, CNAS lasa o usa larg deschisa pentru coruptie si trafic de influenta.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.