Haosul plafonării prețurilor la energie ajunge și în sănătate și pune bolnavii pe drumuri. Cei dependenți de aparate medicale vor avea mari bătăi de cap pentru a beneficia de preț plafonat la curent. Oamenii ar putea pierde subvenția dacă nu depun și scrisoare de la medicul specialist. Până în prezent, era nevoie doar de declarație și cerere. Probleme sunt și cu bolnavii care nu au contractul pe numele lor.

Legea facturilor, noi bătăi de cap. Plafonarea prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri

Mihai Leahu, în vârstă de 62 de ani, este unul dintre bolnavii a cărui viața a fost îngreunată după legea facturilor. Bronșita cronică de care suferă de 4 ani s-a agravat, iar acasă are două aparate care îl ajută să trăiască.

„Mare, 1.000 de lei. La preț plafonat, încă nu am beneficiat, abia am depus și am primit un răspuns evaziv”, a povestit bărbatul pentru Observator.

Nicolae Tudor, de asemenea, are nevoie de preț plafonat. El folosește un aparat de oxigen de mai bine de 2 ani, iar facturile lunare sunt uriașe.

„Trebuie să mergem întâi, dar cred că este contractul de la aparat cu cine am şi prescripţia de la medic. Asta cred. Până nu ajung eu acolo. Am plătit vreo 15 milioane, am plătit şi 9 milioane. Înainte plăteam 120-150 de lei”, a spus acesta pentru sursa menționată.

Facturi mici, probleme mari

„În primul rând, pacienții care necesită oxigenoterapie de lungă durată, acest hold cum îi spunem noi, Trebuie să aibă recomandarea de la medicul specialist, în care este notat tipul de aparat şi debitul de oxigen pe care trebuie să îl aibă şi o adeverință din partea medicului, semnată de conducerea spitalului”, a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

E neclar și acum cum vor fi verificate actele de furnizorii de energie electrică. „Având în vedere că există această declaraţie pe proprie răspundere a persoanei, furnizorul nu verifică şi nici nu vrea să verifice acest lucru”, a spus Laurențiu Urluescu, expert energie.

Mai mult, dacă cel care are nevoie de plafonare nu este titularul contractului, va avea parte de alte obstacole. „Consumă destul de mult. Din păcate, pentru noi care şi aşa suntem cum suntem, e cam greu. Pe mine nu mă ajută. Îi ajută doar pe cei care au locuinţe proprii. M-am interesat şi mi s-a spus că nu”, a dezvăluit Gabriel Ioan, pacient.

Citeste si:
Plafonarea alimentelor, refuzată de magazine. Ar putea urma...
Plafonarea alimentelor,...

„Poate beneficia de preţ plafonat dacă titularul locului de consum depune cerere la furnizor şi actele doveditoare că la locul de consum se află o persoană dependentă de echipamente medicale”, a declarat Adrian Vintilă, expert în energie.

Pe lângă persoanele dependente de aparate medicale, de 68 de bani pe kilowat mai beneficiază și familiile monoparentale ori cele care au cel puțin 3 copii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.