Legea care plafonează prețurile la energie a fost promulgată marți de șeful statului, Klaus Iohannis, chiar dacă mai are încă multe neclarități. Sunt multe categorii de clienți care trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de cel mai mic preț. Problema e că autoritățile nu știu câți români trebuie să facă acest lucru până la finalul lunii, iar furnizorii se plâng de faptul că nu pot verifica documentele.

Declarația pe care românii trebuie să o depună pentru a plăti prețul plafonat la energie

Familiile cu mai mult de trei copii, cele monoparentale, cât şi persoanele care folosesc aparatură medicală vor plăti preţul de 68 de bani pe kWh, indiferent de cât consumă.

Aceștia vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere și să spună pentru care dintre imobile doresc să beneficieze de costul plafonat. Documentele pot fi trimise online furnizorilor, dar pot fi lăsate și în sediile acestora, începând de luna aceasta.

„Ne aşteptăm la un flux mare de consumatori care vor trebui să dea aceste declaraţii”, a comunicat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Dar lucrurile sunt departe de a fi clare. Întâi de toate, nu se poate verifica dacă informațiile din declarații sunt reale.

„Noi nu avem cum să verificăm verificitatea informaţiei. Noi putem să ne asigurăm că acel formular este completat în toate căsuţele. Şi atât”, a spus Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUER).

„În măsura în care furnizorul aplică un tarif preferenţial pentru un consumator care declară pe propria răspundere că se află într-unul din cazurile respective şi ulterior se dovedeşte că acesta nu se află, atunci funizorul ar urma să nu primească compensarea de la stat”, a declarat Corneliu Bodea, Centru Român de Energie, pentru Observator.

Legea e ambiguă și în ceea ce îi privește pe proprietarii cu mai multe imobile. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat că:

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

„E un pic neclară legea. Dacă furnizorul poate să identifice un loc de consum care este şi domiciliul clientului, atunci, automat, conform legii, trebuie să aplice pentru acel loc de consum. Dacă clientul vrea să beneficieze de plafonare pentru un alt loc de consum, decât cel de domiciliu, atunci trebuie să depună cerere”.

Experți: Unii vor beneficia de prețuri plafonate pentru toate locuințele

„Aşa cum arată legea acum, pentru a putea beneficia ar trebui ca toţi consumatorii să trimită o declaraţie pe proprie răspundere”, a precizat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

„Nu pot să fiu de acord cu această interpretare. Nu are niciun rost să-i punem pe oameni pe drumuri, să depună cereri şi declaraţii”, a completat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Vești de la ANRE

Instituția spune că, în curând, ar putea fi gata platforma informațională de schimbare a furnizorului și că astfel i-ar putea găsi pe clienții care au mai multe locuri de consum, la furnizori diferiți. Totuși, luna ianuarie ar putea veni la pachet cu facturi mai mari pentru cei care nu depun repede declarațiile, dar și cu întârzieri în facturare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.