Social 2 Iunie 2010 23:19
Consiliul Legislativ atrage atentia ca recalcularea pensiilor speciale, prevazuta in proiectul de Lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, incalca principiul neretroactivitatii legii, cu "repercusiuni asupra caracterului de stat de drept".

"In ceea ce priveste solutia privind recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale cuvenite sau aflate in plata, aceasta nu se poate face decat prin incalcarea principiului neretroactivitatii legii, prevazut la art. 15 al. 2 din Constitutia Romaniei, conform caruia <Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile>", atrage atentia Consiliul Legislativ in avizul dat pe Legea cu privire la pensii, potrivit NewsIn.

Astfel, se spune in aviz, actul normativ aprobat de Guvern poate viza doar cazurile care se vor ivi dupa intrarea in vigoare a Legii, nu si la situatiile deja existente. "O recalculare a acestor pensii, legal acordate, ar insemna o incalcare de catre stat a propriei legislatii, iar a o modifica retroactiv ar avea repercusiuni asupra caracterului de stat de drept".

Consiliul invoca si o decizie a CCR din 2007, potrivit careia "in cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior".

In document se mai atrage atentia ca eventualele contestari in instantele nationale si internationale ale pensionarilor afectati de recalculare ar avea castig de cauza.

Proiectul de Lege, pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Proiectul prevede, printre altele, recalcularea pensiilor speciale, si a fost elaborat in urma negocierilor cu FMI.

Mai citeste si: Reducerile de salarii si pensii pun in pericol securitatea nationala

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.