Peste 85.000 de copii romani au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, dintre care aproximativ 27.000 dintre acestia au ramas fara niciunul dintre parinti, potrivit celei mai recente statistici a Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului.

  • Copiii romani, victimele muncii in strainatate

Potrivit organizatiei Salvati Copiii, micutii ai caror parinti sunt plecati in strainatate reprezinta o categorie foarte vulnerabila, expusa riscului abandonului scolar si excluziunii sociale.

"Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate reprezinta o categorie speciala, neinclusa in programe sociale sau pedagogice. Acesti copii nu sunt, teoretic, singuri: ei au parinti, dar care nu sunt langa ei, nu ii iau de la scoala, nu le verifica temele. Din aceste cauze, ei devin introvertiti, nesiguri si de multe ori abandoneaza scoala, pentru ca nu fac fata solicitarilor pedagogice. Programul implementat de organizatia Salvati Copiii se adreseaza acestor copii si parintilor lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, relateaza NewsIn.

  • Cu ce probleme se confrunta copiii "parasiti"?
Cercetarile si anchetele sociale arata ca acesti copii se confrunta cu o serie de probleme specifice, printre care riscul abandonului scolar, excluziunea sociala si vulnerabilitatea de a intra in anturaje nepotrivite, relateaza NewsIn. Mai mult, copiii in cauza se simt marginalizati in cazul in care nu primesc informatii despre parintii lor, iar adultii care ii au in grija nu reusesc sa ii ajute in depasirea momentelor dificile.

  • Ce este de facut?

Pentru a reduce impactul negativ asupra copiilor, este necesara identificarea micutilor aflati in situatie de risc prin plecarea parintilor in strainatate, initierea unor programe de sprijin scolar si consiliere pentru acestia, dezvoltarea unor programe de timp liber si asigurarea comunicarii permanente a copiilor cu parintii plecati, dar si initierea unor programe de consiliere pentru persoanele in grija carora au ramas copiii.

Salvati Copiii a inaugurat astazi programul "Crestem impreuna", care are ca obiectiv diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor ramasi singuri acasa. Prin intermediul acestui program, organizatia va acorda asistenta sociala, psihologica si pedagogica copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Citeste si:
Romanii, mai multi decat polonezii in fermele nemtesti
Romanii, mai multi decat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.