Romanii constituie in 2011, pentru prima data, cel mai mare grup de muncitori sezonieri din Germania, in numar de 95.000, inlocuindu-i pe polonezi la culesul de capsune sau sparanghel, relateaza Deutsche Welle, in pagina electronica.

Anul trecut, polonezii reprezentau pana la doua treimi din numarul muncitorilor sezonieri din agricultura germana. Dar acum nu mai merita sa lucreze la ferme pentru numai 6,4 euro pe ora, pentru ca pot obtine locuri de munca in domenii mai bine platite, informeaza MEDIAFAX.

La 1 mai 2011, Germania a ridicat restrictiile impuse pe piata muncii pentru polonezi, dar si pentru cehi, sloveni, slovaci, estoni, letoni si lituanieni. Cetatenii romani si bulgari trebuie sa astepte insa cel putin pana in 2013 pentru a se bucura de aceleasi drepturi pe piata muncii din Germania.


Fermierii germani i-au inlocuit astfel pe muncitorii polonezi cu cei romani. In opinia fermierului Leonard Palm, lucrul cu romanii are si alte avantaje. "Bariera lingvistica este mult mai usor de depasit decat cu polonezii", a afirmat el.

Dupa 2013, insa, fermierii germani vor fi probabil nevoiti sa inceapa sa recruteze muncitori ucraineni sau moldoveni, intrucat le va fi greu sa mai gaseasca lucratori romani sau bulgari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.